Koop de enorme Cadillac Fleetwood Brougham van Elvis

Are you lonesome tonight? Trek je portemonnee dan even voor dit groengele slagschip. De Caddy is één van de laatste auto's waar The King of Rock and Roll zich persoonlijk mee verplaatste.

Koop de enorme Cadillac Fleetwood Brougham van Elvis

De naam Elvis Presley is onlosmakelijk verbonden aan de opkomst van de rock 'n roll, diepe zangstemmen en twijfelachtige glitterpakjes. Ook zijn smaak voor auto's was invloedrijk: Elvis reed sporadisch in exoten als de BMW 507, DeTomaso Pantera en Ferrari 308 GT4, maar één merk liep als een roze draad door zijn veelbewogen leven heen: Cadillac.

Na zijn doorbraak in 1954 kocht hij meteen een roze Cadillac Fleetwood Series 60. Tot aan zijn dood in 1977 bleef Elvis een stamgast bij zijn lokale Caddy dealers. Hij zou er uiteindelijk maar liefst 200 aanschaffen, waarvan het merendeel uiteraard roze gespoten was.

Fleetwood Brougham

Dat brengt ons bij deze totaal niet roze Fleetwood Brougham die Elvis in september 1974 aanschafte bij Madison Cadillac in muziekstad Memphis, Tennessee. De bijna zes meter lange fullsize sedan werd op verzoek van The King geleverd met vijf luxe Vogue banden, een volledig vinyl dak, zonnedak en een 'Goddess' motorkapornament.

Onder die versierde motorkap vinden we een gigantische 8.2 liter V8 met niet minder dan 190 pk. Bij de lancering van die motor was het nog 400 pk, maar in de tussentijd hadden strengere milieu eisen en andere meetmethoden de ouderwetse achtcilinder flink afgeknepen.

De 'laatste Caddy'

De Caddy bleef tot 1976 in het bezit van Presley, waarna hij de auto aan zijn dokter gaf. Dr G. Nichopoulos reed nog eens negen jaar in de auto en verkocht hem toen door aan de huidige eigenaar. In 1990 werd de Fleetwood echter opnieuw verkocht aan verzamelaar Franz Heel.

Recent werd de auto door de derde eigenaar teruggekocht. In de tussentijd werd het groengele gevaarte op beurzen aangeprezen als 'de laatste Cadillac van Elvis'. De muzieklegende kocht later echter nog een Seville en een tweede Fleetwood met een opvallende bodykit. Die laatste auto is te bewonderen in het Haagse Louwman Museum.

Heerlijk fout

Volgens de aanbieder is de Fleetwood nog in zeer originele staat. Dat betekent ondanks een lage kilometerstand van 2.776 kilometer dat er hier en daar wat gebruikerssporen zijn. Zo begint het vinyl op de deuren af te bladderen, zijn er wat roestvlekjes te ontdekken en mist er hier een daar een trimstukje. Voor een 48 jaar oude dame ziet de Cadillac er echter nog bijzonder goed uit. De heerlijk foute velours bekleding van de enorme banken is zelfs nog in topstaat.

1,1 miljoen?!

Op technisch vlak moet er ook nog het één en ander gebeuren. Volgens de aanbieder is de Cadillac momenteel niet rijdend, al is dat waarschijnlijk te wijten aan het vele stilstaan. Of dat ook effect op de waarde heeft durven we niet te zeggen. Er is namelijk geen richtprijs genoemd voor de bijzondere wagen.

De persoonlijk door Elvis getekende verkoopakte zal waarschijnlijk genoeg compenseren. Op de plakkaat die Franz Heel bij de auto zette op de beursvloer werd een liefhebberswaarde van 1,1 miljoen genoemd. We zijn erg benieuwd of de Fleetwood dat waar kan maken. Morgen om 16:30 gaat de veiling van start.

Algemeen
  • Car and Classic UK, Elvis Presley Enterprises