'5000 pk' Devel Sixteen toont opnieuw teken van leven (videos)

In een beroerd geproduceerde video herinnert Devel Motors ons eraan dat ze nog bestaan. Een kalm ritje over Italiaanse B-wegen moet potentiële kopers overtuigen de machtige Sixteen te bestellen. Van de 5000 pk V16 ontbreekt nog steeds ieder spoor.

'5000 pk' Devel Sixteen toont opnieuw teken van leven (videos)

In 2013 werd Devel Motors opgericht met een duidelijk doel: records breken. Met behulp van een megalomane 12,3 liter, quad turbo, 5000 pk V16 gemaakt van aan elkaar gelaste GM LS V8-blokken zou de Sixteen de Bugatti Veyron wel even laten zien wie er de baas was. Inmiddels zijn we bijna negen jaar verder en ontbreekt er van de beloofde ultieme hypercar nog ieder spoor.

Zestien cilinders kleppen?

In augustus van vorig jaar kregen we opeens een update. Devel had een ongespoten prototype losgelaten op een lokaal vliegveldje. De beelden waren echter weinig indrukwekkend.

Al snel werd duidelijk waarom: de lineup van de Sixteen bestond opeens uit drie versies: een V8 met 1500 pk, een V16 met 3000 pk en een circuitspecial met de beloofde 5000 pk motor. De snelste versie was volgens oprichter Rashid Al-Attari namelijk toch eigenlijk meer een dragster en daarom ongeschikt voor straatgebruik.

De beelden vanaf het vliegveld leken echter te suggereren dat de Sixteen aangedreven werd door een standaard LS V8.

Productieversie

In een nieuwe, zo mogelijk nog knulliger gefilmde video pronkt Devel met de 'productieversie' van de Sixteen. Voor het eerst sinds de onthulling is de auto de openbare weg op gegaan. Voor de vorm is er op de staart een kentekenplaatje geplakt op een plek waar je hem helemaal niet verwacht. Dat zal wel hip en exotisch zijn. Vanwege de snelheidslimieten kan de auto in de video uiteraard weinig doen om zijn potentieel te tonen.

Standaard LS

Een eerdere video vanaf een heus clubcircuitje maakt duidelijk dat er überhaupt weinig potentie zit in de Sixteen. De auto klinkt nog steeds behoorlijk bescheiden en heeft duidelijk niet het beloofde vermogen. De 1500 pk die beloofd is voor de instapper voelt eerder als 500 pk. Een standaard Corvette C8 is waarschijnlijk nog sneller.

Ver weg

Gezien de specificaties waar Devel maar al te graag mee pronkt lijkt de Sixteen nog verre van productierijp te zijn. De gigantische vermogens die het bedrijf wil realiseren vragen ongetwijfeld nog veel meer ontwikkeling, zelfs na acht jaar.

In veel minder tijd hebben rivalen zoals Hennessey en SSC echter wél extreem snelle hypercars neer kunnen zetten. De gedroomde V16 Veyron-killer van Devel lijkt nog steeds erg ver weg. En dat zal voorlopig ook zo blijven.

Algemeen
  • Devel Sixteen
  • Devel Sixteen