Dit is de flitsend roze Alpine A522

Alpine heeft als een na laatste team het doek getrokken van hun nieuwe uitdager. Met de lekker roze A522 wil het team eindelijk aansluiten bij de grote teams.

Dit is de flitsend roze Alpine A522

We zijn er bijna door: Alpine is het negende team dat de nieuwe auto voor 2022 onthult. Met de A522 richt het Franse team de pijlen op de subtop van het veld, waar we in 2021 Ferrari en McLaren konden vinden. De auto moet het vijfjarenplan dat onder de Renault-vlag ingezet werd eindelijk waarheid gaan maken.

BWT-roze

Slechts een jaar na de 'oprichting' van Alpine zien we alweer een volledig nieuwe kleurenschema. Reden is het aantrekken van voormalig Force India/Racing Point/Aston Martin hoofdsponsor BWT.

Het Oostenrijkse waterbedrijf raakte in conflict over het kleurenschema met AMR, aangezien het opvallende roze niet bijzonder goed paste bij de groene huiskleur van dat merk. De zichtbaarheid van BWT werd hierdoor sterk verminderd. Bij Alpine werd BWT echter met open armen ontvangen, wat blijkt uit de slordig geïntegreerde livery. Het kleurenschema wekt de indruk dat iemand een Alpine bovenop een Racing Point geparkeerd heeft.

De auto

Alpine stelde ons eerst teleur met een FIA showcar tijdens de onthulling, maar op Twitter deelde het team al snel een paar renders van de echte wagen.

De A522 lijkt eenzelfde lange en lage neus toe te passen als de McLaren en Ferrari, maar combineert deze met lange bargeboards zoals we die bij de Aston Martin zagen. De gigantische airbox van vorig jaar is in ieder geval verdwenen. Dankzij twee sets louvres in de sidepods kon het team de staart bovendien veel smaller maken. Wederom is het weer een uniek ontwerp.

Derde rijder

Wat betreft de rijders is er bij Alpine weinig veranderd. Fernando Alonso en Esteban Ocon houden wederom de stoeltjes bezet. Achter de schermen is derde rijder Daniil Kvyat echter vervangen door regerend F2-kampioen Oscar Piastri. De Australiër mag op standby gaan staan voor het geval zijn meer ervaren collega's een race moeten missen. Piastri heeft van zijn nieuwe werkgever in ieder geval een leuk Power Rangers-pakkie meegekregen.

Flinke opschudding

Ook achter de schermen is er genoeg veranderd bij Alpine. Force India/Racing Point/Aston Martin teambaas Otmar Szafnauer is zijn hoofdsponsor gevolgd naar het team, waardoor Marcin Budkowski zijn spullen kon gaan pakken. Daarnaast heeft het CEO Laurent Rossi als onderdeel van de grondige hervormingen. adieu gezegd tegen adviseur en topman Alain Prost.

Motorproblemen?

Na zijn ontslag begon Prost meteen de veelbelovende nieuwe power unit van het team af te zeiken. Voor het eerst sinds de komst van de turbo-hybride regels in 2014 heeft Renault hetzelfde turbo-concept toegepast als Mercedes. Met de efficiënte gespleten turbo hopen de Fransen eindelijk het gat te dichten.

Het oude Renault-concept is eindelijk de prullenbak in gegaan.

Het produceren van een goede motor is op meerdere fronten essentieel voor het team: op dit moment heeft Alpine-Renault géén klantenteams om data mee te delen. Hierdoor verloopt de ontwikkeling een stuk langzamer dan die van bijvoorbeeld Mercedes en Ferrari.

Volgens Alain is de motor echter nog steeds te zwak en onbetrouwbaar. Kennelijk heeft het twee extra seizoenen doorrijden met de 2019-motor geen zin gehad. Bij de eerste test dit weekend zullen we erachter komen hoe waar de claims van Le Professeur zijn.

Nog méér roze

Voor het geval je de nieuwe titelsponsor gemist hebt heeft Alpine een extra livery bedacht. Met een paar extra blikken verf hebben ze de complete auto in BWT-roze gedompeld. Het team noemt de kleurstelling een 'seizoensopener-livery'. De A522 zal dus kennelijk niet alleen de tests in z'n roze pyjama doen, maar ook de eerste Grand Prix in Bahrein en Saoedi Arabië.

Formule 1
  • BWT Alpine F1 Team