Koningshuis gaat groen met plug-in hybride A8

Ja, ook de elite moet met de tijd mee. De nieuwe aluminium koetsen van koningin Maxima en prinsen Beatrix zijn geëlektrificeerde Audi's.

Koningshuis gaat groen met plug-in hybride A8

Het Nederlandse koningshuis heeft er wat betreft de officiële autokeuze de afgelopen decennia alles aan gedaan om een burgerlijk imago uit te dragen. Vlak na de oliecrisis van 1973 werd de overstap gemaakt van de decadente Amerikaanse Ford LTD cabriolet naar meer de bescheiden Europese Granada.

Daarmee werd een traditie ingezet die nog altijd in ere gehouden wordt: serieus luxe varianten van modellen van relatief bescheiden merken. Zo kwamen de grotere modellen van Ford en Volvo regelmatig aan bod.

Dikke diesel

Koning Willem-Alexander stapte in 2014 echter over op een heuse Audi. Een door het Nederlandse Remetz Car verlengde A8L 4.2 TDI quattro Pro Line+ was destijds de beste keuze.

De auto is nog altijd onderdeel van de vloot, maar de 385 pk sterke diesel is helaas niet meer van deze tijd. Om echt mee te doen moet je tegenwoordig minimaal een plug-in hybride op de oprit hebben.

Schonere optie

Voor koningin Maxima en prinses Beatrix viel de keuze daarom op de A8L 60 TFSI e quattro. Deze plug-in hybride limo combineert een 340 pk sterke drieliter V6 met een 136 pk elektromotor. Zo is de auto net even wat schoner dan de oude diesel. In theorie dan.

Je kunt bij voorzichtig rijden namelijk tot 60 kilometer ver komen op de accu, daarna neemt de forse benzinemotor het over. In de volledig elektrische modus is de topsnelheid van de Audi een snelwegwaardige 135 kilometer per uur.

Schakel je de V6 er bij in dan stijg de snelheid tot een begrensde 250 kilometer per uur. Handig voor reisjes door Duitsland. Zo lang de wagen regelmatig aan de laadpaal gehangen wordt zullen Maxima en Beatrix geruisloos en uitstootvrij deel kunnen nemen aan de gemiddelde parade.

Alle luxe

Een schone auto is niet meteen een goedkope auto, ondanks de kortingen op de CO2-taks: de A8 moet namelijk minimaal 126.775 euro opbrengen. We gaan er echter vanuit dat de beide Audi's nog de nodige opties en modificaties mee zullen krijgen, waaronder een stevige bepantsering en kogelvrij glas.

Van binnen zullen de royals uiteraard van alle luxe worden voorzien. Of de auto's dezelfde verlenging mee zullen krijgen als de diesel van de koning durven we echter niet te zeggen. een verlengde auto nóg langer maken is immers niet ook niet zo duurzaam.