Bevestigd: Lamborghini gaat naar topklasse Le Mans

Voor het eerst in de geschiedenis van het legendarische merk gaat Lamborghini om de overwinning strijden op Le Mans. In samenwerking met Ligier gaan de Italianen vanaf 2024 van start in de LMDh-klasse.

Bevestigd: Lamborghini gaat naar topklasse Le Mans

We weten het al bijna een jaar, maar sinds vandaag is het officieel: Lamborghini gaat naar Le Mans. De supercardivisie van VAG zal zich bij Porsche gaan voegen in de LMDh-klasse, de goedkopere tegenhanger van Le Mans Hypercar die volgend jaar zijn intrede doet. Het is de eerste keer dat het roemruchte merk serieus mee gaat doen om overall overwinningen op Le Mans, in het WEC en de Amerikaanse IMSA.

Tegenvallende prestaties

In de bijna zestig jaar sinds de oprichting van het merk zou je denken dat Lamborghini ooit wel eens een gooi gedaan zou hebben naar de kroon op Le Mans. Feruccio Lamborghini's welbekende afkeer voor de racerij bleef echter onderdeel van het DNA van het merk, zelfs lang nadat het bedrijf doorverkocht was. Lamborghini verscheen slechts zes keer aan de start op Le Mans. Een private Islero wist zich in 1975 niet te kwalificeren en de GT1-varianten van de Murcielago wisten tussen 2006 en 2010 nooit de finish te halen.

V8 of V10?

De nieuwe LMDh moet daar verandering in gaan brengen. In tegenstelling tot stalgenoot Porsche is Lamborghini voor het chassis niet in zee gegaan met Multimatic, maar met concurrent Ligier. De nog naamloze racer zal wel net als de Porsche een van een productiemotor afgeleide krachtbron meekrijgen. Welke dat precies is, is nog niet bekend. Lamborghini kan eenvoudig de twin turbo V8 van Porsche overnemen, maar een ongefilterde versie van de V10 uit de Huracan GT3 is ook een optie.

Drie keer is scheepsrecht

De Lamborghini LMDh is de derde poging om een topklasse racer met een stier op de neus naar Le Mans te sturen. In 1985 probeerde een Britse Lambo-importeur David Jolliffe het met de Countach QVX, een Spice Group C prototype voorzien van een Lamborghini V12. Ondanks de medewerking van ene Tiff Needell kwam de echter nooit opdagen op het circuit van La Sarthe.

Elf jaar later deed Lamborghini op eigen houtje een gooi met de Diablo GT1, maar door financiële problemen reed die auto nooit een meter in Europa. De auto kreeg echter een tweede leven in de JGTC met dank aan Japanse Lambo-club JLOC. Kort na het falen van het GT1-project werd Lamborghini overgenomen door Audi, dat z'n eigen Le Mans-ambities had.

De Lamborghini LMDh moet de fouten uit het verleden doen vergeten, maar zal niet meestrijden onder de officiële vlag van Lamborghini Squadra Corse. Net als bij het GT3-programma zal het merk alleen op de achtergrond ondersteuning bieden aan klantenteams. Zo blijven de kosten beperkt en kan Lamborghini het LMDh-project zelfs omvorme tot ee heuse winstgevende business.

Autosport
  • Lamborghini