Dit zijn de Nederlanders op Le Mans in 2022

Dit weekend is het weer tijd voor de meest bekende 24 uurs race op de planeet. Gelukkig is ook dit jaar het rood wit blauw en oranje goed vertegenwoordigd. We zetten alle Nederlandse deelnemers in de verschillende categorieeen even onder elkaar.

Dit zijn de Nederlanders op Le Mans in 2022

De 24 uur van Le Mans en het World Endurance Championship zijn dit seizoen het tweede jaar in gegaan van het nieuwe Le Mans Hypercar-tijdperk. Net als vorig jaar is de bezetting aan de top helaas nog vrij karig: alleen Toyota en Scuderia Cameron Glickenhaus staat op La Sarthe aan de start met een echte LMH. Alpine zet ondertussen nog een jaar door met een zwaar geknepen LMP1-machine.

De gehoopte concurrentie van Peugeot is helaas een jaartje uitgesteld terwijl de Fransen hun unieke 'vleugelloze' 9X8 perfectioneren. De machine zal in 2023 bovendien vergezeld worden door de Amerikaanse LMDh-klasse, een goedkoper alternatief dat in Europa onder dezelfde vlag als de LMH-klasse valt.

BMW, Cadillac, Lamborghini, Porsche en Acura staan al klaar om dat veld op te vullen. Zonder al die competitie lijkt het er echter sterk op dat 2022 ook weer de Grote Toyota Show wordt, aangezien de GR010 de enige hybride auto in het veld is.

LMP2

LMH mag dan wederom een domper zijn, maar in de LMP2 is nog genoeg te beleven. Helaas moeten we het dit jaar wel doen zonder de grootste vertegenwoordiging van ons koude kikkerlandje: Racing Team Nederland.

Het team van racefanaat en Jumbo Sumpermarkten-eigenaar Frits van Eerd heeft na de WK-winst in het WEC vorig jaar te richten op de Amerikaanse IMSA Endurance Cup. Ook het Richard Mille Racing vrouwenteam waar W-Series-racer Beitske Visser onderdeel van was staat dit jaar niet op de lijst.

Ondanks alles zijn er nog vier vijf Nederlanders in de LMP2 te vinden:

Tijmen van der Helm - TDS Racing x Vaillainte Oreca 07 #13

Tijmen van der Helm is een nieuwe naam in de endurance racerij. De 18-jarige uit Den Hoorn probeerde vanaf 2019 een naam voor zichzelf te maken in de formule racerij, maar na een tegenvallend seizoen in de FIA Formule 3 vorig jaar koos hij eieren voor zijn geld.

Tijmen maakt dit jaar zijn debuut op Le Mans met de Oreca 07 van TDS Racing. Hij deelt zijn wagen met de Zwitser Mathias Beche en de Fransoos Philippe Cimadomo.

UPDATE: vanwege een serie crashes veroorzaakt door Cimadomo is de 62-jarige Fransman aan de kant gezet. Zijn stoeltje is opgevuld door niemand minder dan Nyck de Vries. Vanwege zijn status is het team van Pro-Am naar de volle Pro-klasse opgeklommen.

Robin Frijns - Team WRT Oreca 07 #31

In tegenstelling tot Tijmen heeft Robin Frijns eigenlijk geen introductie nodig. De 31-jarige Maastrichtenaar kende een zeer indrukwekkende junior carriere en leek op weg naar een stoeltje in de F1. Het liep helaas iets anders, maar Frijns vond uiteindelijk zijn draai in de GT-racerij, DTM en Formule E als fabrieksrijder van Audi.

Samen met Audi's semi-fabrieksteam WRT stapte hij vorig jaar over naar de LMP2, waar hij meteen Le Mans klassewinnaar en WEC-kampioen werd. Samen met F2-racer Sean Galeal uit Indonesië en Duitse GT-specialist René Rast hoopt hij dit jaar dat succes te herhalen.

Bent Viscaal - ARC Bratislava Oreca #44

Bent Viscaal is de tweede Nederlandse debutant op Le Mans. Net als zijn jongere collega bij TDS Racing was Viscaal tot voor kort actief in de single seaters. De 22-jarige uit het Overijsselse Albergen stoomde na zijn eerste overwinning in de F3 in 2021 op naar F2, maar kende wisselvallig seizoen. Met een beste resultaat van twee tweede plaatsen in sprint races besloot Bent over te stappen naar de European Le Mans Series.

Met het Slowaakse ARC Bratislava-team hoopt hij indruk te kunnen maken in de Pro-Am-divisie van de LMP2. Viscaal wordt vergezeld door Miroslav Konôpka uit Slowakije en de Fransman Tristan Vautier.

Job van Uitert - Panis Racing Oreca #65

Regerend Pro-Am wereldkampioen Job van Uitert kennen we natuurlijk van zijn tijd bij Racing Team Nederland. De 23-jarge Brabander geldt als een waar talent in de endurance racerij en heeft zich ook zonder de gele bolide van Frits van Eerd beziggehouden.

Dit jaar stapt hij namelijk in bij het team van voormalige F1-coureur Olivier Panis. Samen met het Franse duo Nico Jamin en Julien Canal gaat Job op jacht naar een podiumplaats in de LMP2.

LMGTE Pro

Nu de klasse ten dode opgeschreven is, is het geen verrassing dat er slechts zeven fabrieks-GTE's aan de start staan. Tussen de drie Ferrari's, twee Porsches en twee Corvettes is echter nog steeds een Nederlandse deelnemer te vinden.

Nicky Catsburg - Corvette Racing Corvette C8.R #63

Toerwagen en GT-specialist Nicky Catsburg stond in 2018 en 2019 nog aan de start met een BMW, maar toen dat weinig succesvolle programma ter ziele ging stapte hij over naar Corvette. Vorig jaar leverde dat een tweede plaats op in de LMGTE Pro-klasse, achter een Ferrari en vóór een Porsche.

Dit jaar hoopt de 34-jarige uit Amersfoort het nog net iets beter te doen. Samen met Corvette-veteranen Antonio Garcia en Jordan Taylor opent Nicky de aanval op Ferrari en Porsche.

LMGTE Am

In de amateur-divisie van de LMGTE verwachten we meestal de naam Jeroen Bleekemolen, maar dit jaar moeten we de indrukwekkende alleskunner toch missen. Toch houdt één man de Nederlandse eer hoog in LMGTE Am.

Renger van der Zande - JMW Motorsport Ferrari 488 GTE #66

Voormalig formuleracer en DTM-vedette Renger van der Zande heeft de afgelopen tijd zijn niche gevonden in de Amerikaanse IMSA-serie. Met de brute Cadillac DPi-V.R. wist de 36-jarige uit Dodewaard meerdere podiums en overwinningen naar zich toe te trekken.

Van der Zande is nog altijd nauw verbonden met het Cadillac-programma, maar heeft toch even de tijd gevonden om mee te strijden op Le Mans. Samen met Amerikanen Jason Hart en Mark Kvamme zal Renger het hoofd gaan bieden aan 22 andere GTE-machines.

Autosport
  • 24h Le Mans, Toyota Gazoo Racing, TDS Racing, Team WRT, ARC Bratislava, Panis Racing, Corvette Racing, Ferrari