Hamilton vecht voor GP Zuid Afrika: 'Ik blijf hopen dat het volgend jaar is' 

De zevenvoudig wereldkampioen is achter de schermen nog druk aan het lobbyen voor een race op Kyalami. Met het aanhouden van Spa is er echter weinig ruimte over voor het Zuid Afrikaanse circuit.

Hamilton vecht voor GP Zuid Afrika: 'Ik blijf hopen dat het volgend jaar is' 

Nu de Formule 1 populairder is dan ooit is het een ware strijd om op de kalender te komen. Commerciële eigenaren Liberty Media gaan maar al te graag het grote geld in groeimarkten achterna, maar moeten alsnog rekening houden met traditionele circuits. Een poging om de Grand Prix van België te vervangen voor een circuit met diepere zakken is echter mislukt. Spa zal in ieder geval tot volgend jaar nog op de kalender staan.

Laatste plekje

De strijd om het laatste plekje op de kalender is echter nog niet gestreden. Door het wegvallen van Rusland en Frankrijk, maar het toevoegen van Las Vegas en China is er nog één plekje over op de maximaal 24 races tellende kalender. Naar verwachting zal de prestigieuze, maar - in de ogen van Liberty - wanbetalende en vaak oersaaie Grand Prix van Monaco het rijtje vol gaan maken, maar niets is zeker.

Kyalami 2023

Als het aan Sir Lewis Hamilton ligt wordt de laatste vrije plek op de F1-kalender echter opgevuld door Kyalami. Het Zuid Afrikaanse circuit heeft al verregaande gesprekken gehad met F1 CEO Stefano Domenicali, en stond op het punt de Grand Prix van België te vervangen. Na nieuwe onderhandelingen in België werd echter besloten om de overstap alsnog een jaartje uit te stellen. Lewis laat zich echter niet uit het veld slaan door die tegenslag:

"Ik heb veel gepusht op de achtergrond om daar een Grand Prix te krijgen. Ik ben blij dat er gesprekken zijn. [Stefano Domenicali] heeft geweldig werk geleverd om het voor elkaar te proberen te krijgen. Ik hoop nog steeds dat er volgend jaar een race zal zijn. Zeg nooit 'nooit'. Ik ga nog steeds hopen dat het volgend jaar is. Maar zo lang we het maar op de kalender kunnen krijgen. Ik denk dat we daar een Grand Prix moeten hebben."

Hamilton's hoop is naar alle waarschijnlijkheid echter tevergeefs. Het circuit nabij Johannesburg is namelijk nog niet klaar voor de Formule 1. Als FIA Grade 2 circuit voldoet het nog niet aan de torenhoge eisen van de sport. Het uitvoeren van de aanpassingen die nodig zullen zijn zal uiteraard de nodige tijd kosten.

Aangezien er nog altijd geen aankondiging is lijkt de kans klein dat Kyalami die tijd zal krijgen. De originele datum voor de Grand Prix van Zuid Afrika stond namelijk gepland ergens in april 2023. Een race in 2024 is daardoor veel realistischer.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool, FIA WEC