Drie teams azen op Nyck de Vries: 'Ik kan niet zomaar kiezen'

Super-sub Nyck de Vries zit met een luxe probleem: maar liefst drie teams hengelen naar de diensten van de Nederlander. De Vries vindt het echter moeilijk om zich zomaar aan een organisatie te verbinden.

Drie teams azen op Nyck de Vries: 'Ik kan niet zomaar kiezen'

Sinds zijn optreden als vervanger van Alex Albon op Monza is Nyck de Vries dé sensatie van de paddock. De 27-jarige Formule E wereldkampioen heeft een sleutelrol ingenomen in het dit jaar zo chaotische silly season dat aangeslingerd werd door het aangekondigde pensioen van Sebastian Vettel.

Na aandacht van Williams en Alpine is er nu zelfs een derde kaper op de kust gekomen: AlphaTauri. Na het imploderen van het Colton Herta-plan zou het team interesse gekregen hebben in De Vries als vervanger voor de mogelijk naar Alpine vertrokken Pierre Gasly.

Drie teams

Na alle internationale aandacht mocht Nyck afgelopen zaterdag aanschuiven bij RTL-talkshow Humberto Op Zaterdag, waar hij gevraagd werd naar zijn huidige situatie. De Vries legde uit dat er maar liefst drie teams zijn diensten kunnen waarderen. Door gesprekken met alle drie partijen kan hij echter nog niet met zekerheid zeggen in welke overall hij volgend jaar op de grid zal verschijnen:

"Ik denk niet dat ik zomaar kan kiezen. De zaken gaan grotendeels buiten mijn macht om. Ik ben al geruime tijd in gesprek met Williams en daar heb ik ook toevallig mijn debuut kunnen en mogen maken. Dus dat zou een logische stap zijn."

"Ik spreek al met Alpine sinds juli en voor dat team ga ik ook testen in Boedapest. Zoals de media al hebben gezegd was ik afgelopen week in Oostenrijk om dokter Marko te ontmoeten en om het met hem over de toekomst te hebben. Dat zijn momenteel de feiten."

De beste optie?

Van buitenaf gezien is Alpine op de korte termijn de beste keuze. Het team is op dit moment het vierde beste team op de grid, iets dat vanwege de relatief stabiele reglementen tot 2026 nog wel even zo kan blijven. Aan de andere kant zijn er geen doorgroeimogelijkheden bij het Franse team, en staat het management niet bepaald bekend als redelijk en stabiel. Een garantie op een racestoeltje is er eigenlijk nooit.

Bij AlphaTauri zou De Vries grote schoenen te vullen hebben als vervanger van Pierre Gasly. De Fransman is al sinds de tweede helft van 2019 overduidelijk teamleider bij het team uit Faenza. Mocht hij dit goed oppakken, dan is er wellicht in de toekomst ruimte bij Red Bull naast Max Verstappen. De inmiddels 32 jaar oude Sergio Perez ligt immers vast tot 2024, en heeft met name in de tweede seizoenshelft weinig indruk kunnen maken. Of Red Bull nog zo'n switch aandurft durven we niet te zeggen, maar we hebben wel gekkere dingen gezien.

De meest logische en zekere optie is uiteraard Williams. De Vries heeft een goede relatie met het team en blijft zo binnen de Mercedes-familie. Net zoals bij AlphaTauri/Red Bull biedt een campagne met Williams kansen voor het geval dat Lewis Hamilton zijn helm aan de wilgen hangt. Voordat het zover is zal Nyck zich echter moeten bewijzen in één van de langzaamste auto's van het veld, wat uiteraard een ondankbare taak is.

Alle drie opties hebben dus zo hun voordelen en nadelen, waardoor de keuze voor De Vries inderdaad niet zomaar gemaakt is. We wensen hem in ieder geval alle succes toe bij het maken van die cruciale beslissing.

Formule 1
  • ProShots / SIPA USA / Panoramic