Mercedes engineer vindt races veel te voorspelbaar dankzij Red Bull

Het dominante Red Bull maakt 2022 veel te saai en voorspelbaar, aldus Mercedes trackside engineer Andrew Shovlin. De nieuwe regels hebben volgens de Brit niets gedaan om het veld dichter bij elkaar te brengen. Het woordje 'ironie' komt bij Andrew duidelijk niet in het woordenboek voor.

Mercedes engineer vindt races veel te voorspelbaar dankzij Red Bull

De Formule 1 begon dit jaar aan een nieuw tijdperk. Via de herintroductie van ground effect hoopte de FIA het inhalen te verbeteren, terwijl zeer strikte reglementen moesten voorkomen dat één team met een extreem groot voordeel weg kon komen.

De felle strijd tussen Ferrari en Red Bull in de openingsfase van het seizoen leek erop te wijzen dat dat laatste doel ongeveer behaald was. Inmiddels heeft Red Bull echter al 12 overwinningen kunnen scoren, terwijl Ferrari er slechts vier op het rekest heeft. Bovendien gingen de laatste vijf Grand Prix naar Max Verstappen, ongeacht motorpenalties.

Te dominant

De griezelige consistentie van Red Bull is voor het team van Mercedes een doorn in het oog. Trackside engineer Andrew Shovlin liet bij MotorsportWeek optekenen dat de dominantie van het team uit Woking de Grands Prix wel erg voorspelbaar heeft gemaakt dit seizoen. Shovlin trekt daarbij vooral de vergelijking met vorig jaar, toen de strijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton tot de laatste race door woedde:

"We hebben niet echt close racing nu: het lijkt erop dat Red Bull uit de bus is gekomen als een duidelijk top team. Dus, de races zijn een beetje voorspelbaarder dan ze waren, bijvoorbeeld aan het einde van vorig jaar. Maar het is een kleine stap in de goede richting en er is een hoop verandering [nodig] om daar te komen."

"En misschien de grote verandering waar we op gehoopt hebben, iets wat we denk ik niet gezien hebben, dat het veld dichter bij elkaar komt. Weet je, het is een ruwweg gelijke rangorde van de teams van voren naar achteren."

Lichte ironie

Ondanks de vergelijking met 2021 zijn de uitspraken van Shovlin alsnog lichtelijk ironisch. Tussen 2014 en 2020 genoot zijn team immers van extreme dominantie ten opzichte van de concurrentie.

Alleen in 2017 en 2018 was er nog enige serieuze tegenstand van Ferrari, voordat de Italianen op karakteristieke wijze alles in het putje gooiden. Nu Mercedes het derde snelste team op de grid is, is het echter gewoon tijd om te zeuren. Dat hoort er immers gewoon bij in de Formule 1.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team