Hamilton verwacht niets van kwalificatie Suzuka: 'Morgen is het droog'

Ondanks veelbelovende tweede vrije training ziet Sir Lewis het somber in voor de zaterdag. Onder droge omstandigheden zal Mercedes nog steeds flink tekortkomen op Ferrari en Red Bull.

Hamilton verwacht niets van kwalificatie: 'Morgen is het droog'

Tijdens de tweede vrije training in Japan wist het team van Mercedes de paddock te verrassen. Onder bijzonder natte omstandigheden wisten George Russell en Lewis Hamilton de eerste twee plaatsen op het scorebord te grijpen. Russell was maar liefst acht tienden van een seconde sneller dan de Red Bull van Max Verstappen op P3. Voor het geplaagde team was het resultaat een klein lichtpuntje.

Hopelijk snel

Met name de eerste twee vrije trainingen zeggen echter weinig over de ware pace. Met meer dan 300 Grand Prix achter zijn naam weet Lewis Hamilton als geen ander dat de snelheid uit FP1 en FP2 vaak niet meegenomen wordt naar de sessies die echt meetellen.

Met een droge zaterdag in het vooruitzicht deed hij dan ook meteen een poging om de verwachtingen van de Britse pers te temperen. Tegenover RaceFans verklaarde Hamilton goede hoop te houden, mede dankzij de langere run door de afgelaste Pirelli bandentest. Meer dan hopen tegen beter weten in wil hij echter niet doen:

"We konden een lange run doen, maar ik denk dat het droog zal zijn voor de rest van het weekend. Als we op een droge baan terechtkomen denk ik dat de Ferrari's en Red Bulls best snel zullen zijn. Maar ik heb echt geen idee. Ik hoop dat we snel zijn maar dat hoop ik elk weekend."

Duwtje in de rug

Ondanks het sombere vooruitzicht probeerde Hamilton nog wat positieve elementen uit het FP2-resultaat te halen. Volgens de Brit heeft het team een goede basisafstelling kunnen vinden en data kunnen vergaren. Dat zal ze niet helpen voor de droge kwalificatiesessie, maar het geeft ze wel een duwtje in de rug:

"Er is altijd iets dat je mee moet nemen, sommige dingen met de afstelling, sommige dingen met bandenslijtage, bandentemperaturen en de balans die we aan het veranderen waren tussen de sessies. Dus er zijn zeker dingen die we mee kunnen nemen en er is data van de downforce lading op welk vleugel-niveau al het andere staat. Aan de positieve kant konden we onze banden werkend krijgen vandaag dus we zagen er niet langzaam uit. Dus dat is goed."

Wisselend weer

Ironisch genoeg wijzen de weersvoorspellingen voor de zondag wederom op regen. Mercedes kan hier echter niet van profiteren omdat de afstelling op de zaterdag vastgesteld wordt, wanneer het juist droog is. De kwalificatie vergallen met een nat weer-setup heeft natuurlijk geen enkele zin. Vooralsnog is Mercedes dus wederom veroordeeld tot een rol als het derde team van het veld.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team