Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz overleden (78)

Na een lang ziektebed is de man achter het Oostenrijks-Thaise energiedrankjes op 78-jarige leeftijd overleden.

Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz overleden (78)

Oostenrijkse energiedrankjes- en marketingkoning Dietrich Mateschitz heeft vandaag het tijdelijke voor het eeuwige verruild. De 78-jarige zakenman worstelde lange tijd met ziekte. Mateschitz' overlijden komt temidden van een roerige tijd voor zijn F1-team, dat nog midden in het budget cap schandaal zit.

Krating Daeng

Mateschitz begon zijn marketingcarriere in 1972 bij Unilever, waar hij schoonmaakmiddelen aan de man bracht. Dietrich ging vervolgens naar Duitse concurrent Blendax voor de marketing van cosmetica en tandpasta.

In die rol kwam hij in 1982 in aanraking met Thaise drankjesboer Chaleo Yoovidhya, die hem een blikje Krating Daeng gaf. Toen Mateschitz merkte dat het goedje zijn jetlag wist te genezen sloot hij een deal met Yoovidya. In 1984 werd Red Bull GmbH opgericht om een aangepaste versie van Krating Daeng op de wereldmarkt te zetten.

Formule 1

Als onderdeel van de agressive marketingstrategie van Red Bull stortte Mateschitz zich op de wereld van (extreme) sporten. Al snel kwamen de Red Bull-kleuren vrijwel overal voor, van snowboarden tot voetbal en uiteraard motorsport.

In 1995 kwam Red Bull de Formule 1 in als hoofdsponsor van Sauber, een deal die gevolgd werd door sponsoring van Arrows en Jaguar. Eind 2004 nam het bedrijf dat laatste team over voor een symbolische pond. Een jaar later werd een vergelijkbare deal gesloten met Minardi, waardoor junior-team Toro Rosso ontstond.

Vijf jaar later vocht het team mee om de titel. Met Sebastian Vettel en Max Verstappen kwamen er inn Mateschitz's leven uiteindelijk zeven titels op het rekest van Red Bull Racing.

Onuitwisbare indruk

Vanwege zijn briljante marketing laat Dietrich Mateschitz een onuitwisbare indruk achter op de sportwereld. Nergens is zijn invloed groter dan in de Formule 1. Naast de twee teams bracht hij de Grand Prix van Oostenrijk terug op de kalender door de aanschaf en renovatie van de Österreichring / A1-Ring.

Daarnaast wist hij via zijn Red Bull Driver Academy een flinke stroom talent naar de grid te begeleiden. Zeven van de twintig coureurs op de huidige grid zijn immers voormalige Red Bull Juniors.

Het is nog niet bekend wat er precies met Red Bull GmbH zal gebeuren. Mateschitz had 49% van het bedrijf in handen, terwijl de rest voor de rekening komt van de Yoovidhya-familie.

De kans is groot dat het bedrijf binnenkort volledig in Thaise handen zal vallen. Aangezien de F1-teams een project van Mateschitz was gaan Red Bull Racing en AlphaTauri een periode van onzekerheid in.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool