Toto Wolff vindt penalty George Russell te zwaar: 'Sainz sneed bruut naar binnen'

De Mercedes-chef is het - uiteraard - niet eens met de straf voor zijn #1 coureur. Volgens Toto hadden zowel Sainz als Russell schuld aan het incident op de openingsronde.

Toto Wolff vindt penalty George Russell te zwaar: 'Sainz sneed bruut naar binnen'

Mercedes-kopman George Russell heeft er de laatste tijd een handje van ongegeneerd tegen concurrenten aan te rijden, en ze vervolgens de schuld te geven van zijn acties. Bij de Grand Prix van Amerika was dat niet anders.

Al in de eerste bocht probeerde de jonge Brit zijn teamgenoot én Carlos Sainz voorbij te steken. Met een blokkerend rechter voorwiel schoof hij echter vol tegen de Ferrari van de Spanjaard aan. Voor Sainz betekende dat einde race, maar Russell kon verder om een vijfde plek te pakken.

50/50

De stewards oordeelden bovendien dat Russell hoofdverantwoordelijke was voor het veroorzaken van de crash met Carlos. Het incident werd afgedaan met een relatief milde vijf seconden tijdstraf en twee punten op zijn superlicentie. Teambaas Toto Wolff kon zich tegenover GPFans echter niet vinden in dat oordeel. Naar de mening van de Oostenrijker had Sainz immers net zo veel schuld bij het incident:

"Ik denk dat het incident in bocht 1 een race-incident was dat een bepaalde kant op viel. Als ik een steward was zou ik er naar kijken en dan zou het misschien zijn: George remde laat, had misschien een klein onderstuurmomentje."

"Toen sneed Carlos best bruut naar binnen. Ik weet niet of Max een energiegebrek had, dus ja dat is jammer. Maar we moeten met die vijf seconden leven. De manier waarop George hem t-bonede...we waren verrast dat het geen DNF was."

Zware schade

Wolff meende bovendien dat Russell zware schade opgelopen had bij de touché, iets waar hij de hele race last van had:

"We hebben net de voorvleugel gezien, die is zwaar beschadigd. Niet alleen de endplate, maar ook daaronder. En dat is het deel dat kritiek is voor de aerodynamica, dus hij had een auto die niet in staat was om meer te doen."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team