Huh? Mercedes baseerde Mexico GP-strategie op data Latifi

Mercedes leek in Mexico City akelig dicht bij de eerste overwinning van 2022. Een strategische blunder zette die kans echter om in een 2-4 finish. Mercedes strategist James Vowles gaf toe dat de beslissing gemaakt werd op basis van data van niemand minder dan Nicholas Latifi.

Huh? Mercedes baseerde Mexico GP-strategie op data Latifi

Het leek even zo mooi te gaan voor het team uit Brackley: in de openingsfase van de Grand Prix van Mexico City kon Lewis Hamilton de voorheen zo dominante Red Bull van Max Verstappen relatief eenvoudig bijhouden. Op de Medium band had de Brit bovendien een voordeel ten opzichte van der Nederlander op de Soft.

Toen Verstappen naar binnen ging nam Sir Lewis de leiding en de controle over de race over, maar Mercedes slaagde er niet de Grand Prix naar zich toe te trekken.

In plaats van langer doorrijden en overstappen op de Soft wisselde het team beide auto's naar de Hard. Op dat rubber kwam het team uiteindelijk tekort op de beide Red Bulls, waardoor de kans op die felbegeerde overwinning vervlogen was.

Data van Latifi

In de traditionele Race Debrief legde Mercedes hoofdstrategist James Vowles precies uit hoe het team tot die noodlottige conclusie gekomen was. De Brit verklaarde dat de overstap van Medium naar Hard gemotiveerd was door de data van een bijzondere conculega: de legendarische Nicholas Latifi:

"We hadden twee keuzes, Perez de undercut te laten doen maar zelf lang doorgaan en dan de Soft monteren, of stoppen, en gezien de lengte van de stint zou de Hard de enige band zijn die het zou redden. De Soft zou zo'n stint nooit kunnen redden."

"We besloten dat track position belangrijker was op dat punt en bovendien hadden we data van Latifi die al gestopt was, en de Hard was niet verschrikkelijk. Dus we kozen ervoor om te stoppen, Lewis op de harde band te zetten en naar het einde van de race te gaan in de hoop dat Verstappen terug zou vallen, net als wij degradatie zagen aan het einde van onze [Medium] stint."

Te conservatief

De data van King Latifi speelde echter geen rol meer toen het tijd was om George Russell naar binnen te halen. Mercedes had de strategie dus kunnen splijten. Vowles gaf toe dat het team bij de strategie voor Russell nog steeds te conservatief was in de bandenkeuze.

Niemand aan de pitmuur hield het voor mogelijk dat de Red Bulls de race zouden kunnen uitrijden op de Medium. Die band ging er onder de Silberpfeilen immers relatief snel aan. Achteraf gezien was dat uiteraard een grote fout:

"Voor George was er meer kans om hem lang door te laten gaan en dat was ons plan. We gingen door met de stint en we konden zien dat George in relatie tot Perez en Lewis een hoop tijd aan het verliezen was. De vraag was nu we aan het worstelen waren met de Medium band na slechts 30 ronden, of de Soft echt de vereiste stint zou kunnen halen.

"Het was een moeilijke keuze maar uiteindelijk besloten we dat stoppen en de Hard monteren een beter resultaat zou brengen. We geloofden dat gezien onze problemen met de Medium, dat Perez het waarschijnlijk niet zou redden tot het einde van de race en nog een keer zou moeten stoppen. Dat was achteraf de verkeerde beslissing."

Formule 1
  • BrunoPress, Mercedes-AMG Petronas F1 Team