Mercedes sceptisch over budgetcap-straf Red Bull: 'Kost maar een tiende' 

Mercedes trackside engineer Andrew Shovlin vindt de straf voor Red Bull's budget cap breuk maar niks. Volgens de Brit zal de beperkte windtunneltijd voor het team weinig nadeel op gaan leveren.

Mercedes sceptisch over budgetcap-straf Red Bull: 'Kost maar een tiende' 

Vorige week kreeg Red Bull eindelijk de strafmaat te horen voor de overtreding van de financiële reglementen van 2021. Het team moest een boete van 7 miljoen dollar aftikken, en raakte bovendien 10% van de toegestane ontwikkelingstijd op aerodynamisch gebied kwijt.

Red Bull chef Christian Horner noemde die laatste maatregel 'draconisch' en stelde dat het tekort aan testtijd zijn team met een halve seconde per ronde zou kunnen vertragen.

Red Bull overdrijft

Mercedes trackside engineer Andrew Shovlin trok die lezing tegenover de media in Mexico echter in twijfel. Sinds vorig seizoen verliezen de topteams tegenover lager geklasseerde teams ook windtunnel en CFD-tijd.

Volgens Shovlin is twee plekken hoger eindigden in het constructeurskampioenschap schadelijker voor de ontwikkelingstijd dan de penalty van Red Bull. De Brit vindt Horner's uitspraken dan ook overdreven:

"Ik bedoel, de grootte van die penalty is niet veel meer dan wat je zou verliezen als je een plek hoger zou staan in het kampioenschap. Dus het is niet zo'n grote penalty als wanneer je twee plekken hoger finisht. Dus ik denk dat het beschrijven als 'draconisch' overdreven is."

Horner moet volgens Shovlin niet zo overdrijven.

Verminderd effect

Het effect van verminderde ontwikkelingstijd is deze winter bovendien veel minder zwaar dan het vorig jaar geweest zou zijn, aldus Shovlin.

De regels voor 2023 zijn immers nagenoeg identiek aan die van dit seizoen, waardoor de teams het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. Tenzij je toevallig Mercedes heet en wel opnieuw moet beginnen. Gezien die situatie denkt Shovlin dat RBR niet meer dan twee tienden zal kunnen verliezen door de straf:

"Het aantal runs verminderen beperkt inderdaad je vrijheid wanneer je een nieuw concept ontwerpt, maar we zitten nu in redelijk goed verkende reglementen. Je moet zeker meer efficient zijn. Maar als het een halve seconde zou zijn (die je verliest) dan zou een team achteraan op de grid meer dan drie seconden voordeel hebben op de teams aan de kop."

"En dat is zeker niet het geval. Maar het hangt af van hoe goed je beslissingen zijn gedurende het jaar. Ik zou denken dat een tiende, of iets meer dan een tiende, misschien twee tienden op z'n hoogst, realistisch is wat het je zou kosten."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool