Horner wil excuses van rivalen na budget cap oordeel: 'Wij speelden niet vals'

De beschuldigingen die rivaliserende teams richting Red Bull gegooid hebben zitten bij Christian nog erg hoog. Nu duidelijk is dat de budget cap breuk veel minder serieus was dan gesuggereerd werd verwacht de Brit excuses van zijn vuil spuwende conculega's.

Horner wil excuses van rivalen na budget cap oordeel: 'Wij speelden niet vals'

Na lang beraad achter de schermen kwamen de FIA en Red Bull Racing vorige week akkoord over een straf op het doorbreken van het budgetplafond van 2021. Het team bleek uiteindelijke 1.8 miljoen dollar over de limiet gegaan te zijn, onder andere vanwege reserveonderdelen, cateringkosten en loondoorbetaling bij ziekte.

Als je de concurrentie moest geloven had de crew in Milton Keynes echter doelbewust veel meer uitgegeven aan ontwikkeling voor de auto van dat jaar. Met name het kamp van Mercedes en McLaren trokken fel van leer tegen RBR. In een brief aan de FIA-top durfde McLaren CEO Zak Brown het team zelfs te beschuldigen van doelbewust valsspelen.

Excuses

Volgens Horner zijn de wilde claims die bepaalde teams de ether in geslingerd hebben totaal ongefundeerd en schadelijk. Aangezien er naar zijn mening totaal geen sprake was van bewust vals spel verwacht de Brit excuses van de aanjagers van die geruchten. Red Bull zal zichzelf in ieder geval niet gaan verontschuldigen, zo verklaarde Christian tegenover Autosport:

"We verdienen waarschijnlijk excuses van sommige van onze rivalen voor sommige claims die ze gemaakt hebben. We nemen het voor onze rekening dat er lessen geleerd moeten worden. Er zijn mogelijk fouten gemaakt in onze ingediende documenten. Achteraf gezien kan iedereen een specialist zijn."

"Maar er was geen intentie, er was niets achterbaks, en er was zeker geen sprake van valsspelen, wat geopperd is in bepaalde kringen. Dus ik heb niet het gevoel dat wij onze excuses aan moeten bieden. We zullen ons niet verontschuldigen voor de manier waarop we gepresteerd hebben, de manier waarop we ons gedragen hebben."

Het moet stoppen

Naast excuses ziet Horner graag dat de negatieve sfeer rond zijn team opgelost wordt. Voor grote delen van de paddock en de fanbase is Red Bull nu immers niets meer dan een bende oneerlijke valsspelers. Dat leidde bijvoorbeeld in Austin al tot boegeroep en vervelend commentaar richting Max Verstappen en Sergio Perez. Christian roept de F1-wereld op hier mee op te houden:

"Ik denk dat er lessen geleerd zijn. Iedereen kan hier van leren. We zijn publiekelijk afgeranseld, we zijn erg publiekelijk afgeranseld, door de beschuldigingen die gemaakt zijn door andere teams. Onze coureurs zijn uitgejouwd op circuits. En de reputatieschade die aangericht is door de aantijgingen is significant. De tijd is gekomen dat dat stopt."

Onderzoek naar het lek

De gevolgen van de budget cap saga zijn al vervelend genoeg voor Horner en co, maar nog veel belangrijker is de vraag waar de geruchten vandaan kwamen.

Red Bull werd pas anderhalf uur na de overwinning van Verstappen op Suzuka op de hoogte gesteld van hun overtreding, maar de paddock gonsde in Singapore al van de geruchten en beschuldigingen. Kennelijk was er een lek in de door voormalig Mercedes-advocate gerunde single seater afdeling van de FIA. Horner wil dat tot op de bodem uit laten zoeken:

"De aantijgingen die in Singapore gemaakt werden waren extreem verontrustend voor elke werknemer, all onze partners, iedereen betrokken bij Red Bull. Natuurlijk is elke vorm van lekkage enorm zorgwekkend. Het is iets waarvan we verwachten dat er verder naar gekeken zal worden."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool