In de designwereld geldt Adrian Newey al decennia als een absolute legende. De inmiddels 63-jarige Brit maakte na zijn debuut in 1981 meteen indruk in de IMSA GTP, CART en Formule 1 met March, wat hij opvolgde met zeer succesvolle stints bij Williams en McLaren.
Op de top van zijn kunnen sloeg hij een enorm aanbod van Ferrari af voor een rol bij Red Bull Racing in 2006. Daar wist hij zijn eerdere succes na een paar jaar te herhalen. In al die tijd zijn zijn methodes bovendien niet veranderd: Adrian doet alles nog steeds met pen en papier.
Niet de beste
In de aanloop naar het nieuwe ground effect tijdperk werd Newey getipt om de beste papieren in huis te hebben. Zijn allereerste ontwerp in 1981 was immers de March 82G, een ground effect prototype. Die auto won prompt de IMSA GTP titel in 1982 en 1983. In tegenstelling tot jongere ontwerpers had Newey dus persoonlijke ervaringen met fenomenen zoals porpoising en wist ze te vermijden.
Ondanks zijn expertise op dat vlak en het succes van de Red Bull RB18 is Adrian nog bijzonder bescheiden. De Brit durft tegenover Auto Motor und Sport namelijk niet met zekerheid te zeggen dat zijn concept - dat breed gekopieerd werd door McLaren, Williams en Aston Martin - écht de beste is:
"Niemand van ons heeft het compleet juist en er moet altijd iets beters zijn. Je moet nooit dingen zoals vleugels en sidepods isoleren. Alles werkt in een pakket. Een Ferrari-sidepod past niet met onze vloer en omgekeerd. Er is altijd interactie tussen deze elementen."
"We zullen ons concept doorontwikkelen, omdat we dat het beste kennen. Maar ik durf niet te zeggen of onze manier de beste is. Het is goed mogelijk dat een ander om de hoek komt met een beter idee."
Kansen voor Mercedes
Newey ziet zelfs kansen voor het dit jaar zo verzwakte Mercedes. Het radicale zeropod-concept van de W13 verraste hem compleet, maar ondanks de problemen voor het team gelooft hij niet dat het concept duidelijk een dood spoor is.
De vooruitgang die Mercedes boekte in de tweede helft van het seizoen is volgens Adrian een teken dat er meer zit in het idee. Het kan maar zo zijn dat de rest van de grid opeens het huiswerk van Toto en co zal moeten overnemen:
"De Mercedes was een echte verrassing. Die maas in de reglementen hadden wij over het hoofd gezien. Het is van buitenaf moeilijk te beoordelen. De Mercedes werd in de verloop van het jaar steeds beter.
"Eerlijk gezegd hebben wij niet de tijd om het concept in detail te bekijken. Onder de budgetcap kun je je die luxe niet meer veroorloven. Daarom bewandel je eerste de paden waarvan je denkt dat ze het meeste opbrengen. Het kan bij de Mercedes zo zijn dat iedereen de kopieerstift pakt wanneer het concept opeens succes heeft."
Brawn GP Part II?
Een triomfantelijke comeback voor Mercedes na zo'n moeilijk seizoen lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar volgens Newey zijn er vreemdere dingen gebeurd. Hij verwijst daarbij naar de grondige reglementswijziging van 2009.
Vrijwel iedereen interpreteerde de regels op ruwweg dezelfde manier, behalve drie achterhoedeteams: Williams, Toyota en Honda. Dat laatste team had het concept van een dubbele diffuser zelfs overgenomen van het eigen B-team: Super Aguri.
Na de uitkoop van Honda door Ross Brawn ontstond vervolgens een onverwacht dominante kracht. De gevestigde orde had het aerodynamische trucje compleet over het hoofd gezien, waardoor Brawn GP er met beide titels vandoor kon gaan:
"We weten allemaal nog niet hoe we bij de ontwikkeling van ons concept tegen een muur aan zullen lopen. Misschien heeft een ander concept een veel groter ontwikkelingspotentieel, terwijl deze op dit moment nog achteraan rijdt. Denk maar aan de dubbele diffuser. Die maas in de reglementen rond de verloop van de vloer was er al de hele tijd. Dat had gewoon niemand ontdekt."
- Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team, BrunoPress