Corvette wordt eigen merk met elektrische vierdeurs coupe en SUV

De naam van de enige echte Amerikaanse supercar van dit moment wordt over een paar jaar vrolijk door het slijk gehaald. In een poging maximale winst uit de Corvette-badge te persen zet General Motors in 2025 een eigen divisie op. Met een elektrische 'vierdeurs coupe' en SUV moet Corvette de strijd aangaan met Porsche.

Corvette wordt eigen merk met elektrische vierdeurs coupe en SUV

Als je het kritisch bekijkt is de Corvette is eigenlijk de enige echt originele Amerikaanse sportwagen/supercar. De Viper is immers een ordinare kopie van de Shelby Cobra, een Brits ontwerp, en de Ford GT(40) begon ooit als een Lola.

De auto die in 1953 het levenslicht zag was echter een origineel - en zeer Amerikaans - antwoord op dat soort Britse roadsters. Met een bescheiden zesinlijn en een automaatbak wist het model het publiek nog niet echt aan te spreken, maar de toevoeging van een V8 en een handbak in 1955 brachten daar verandering in. Een legende was geboren.

Europese aanval

Ondanks economische crises en steeds strenger wordende milieueisen is het model sindsdien onafgebroken in productie geweest. Vanaf de vierde generatie begon de Corvette bovendien flink te concurreren met de Europese gevestigde orde.

De mede door Lotus-ontwikkelde ZR-1 gaf het startschot voor de aanval die Chevy op Ferrari en Porsche opende met de C5, C6 en C7. Vooral op het circuit waren de Corvettes lange tijd ongenaakbaar. De plastic-fantastic reputatie van het model werd zo steeds meer weggepoetst.

Het Porsche- en Ford-model

Die reputatie is volgens moederbedrijf General Motors nu zo sterk dat er een compleet merk omheen gebouwd kan worden, zo meldt Car and Driver. Corvette moet in 2025 namelijk een eigen divisie van The General gaan worden. Naast de C8 en z'n vele varianten zal het nieuwe merk twee nieuwe modellen gaan aanbieden: een vierdeurs coupe en een al eerder gelekte SUV. Beide nieuwkomers worden uiteraard volledig elektrisch.

Met deze strategie neemt GM een paar bladzijden uit de boekjes van concurrenten Porsche en Ford. Net zoals Porsche zal Corvette de naam van een sportwagenbouwer gebruiken om sedans en SUVs aan de man te brengen, die vervolgens weer geld in het laatje brengen om de sportwagens te kunnen blijven bouwen. En net als Ford plakt de autogigant de modelnaam van een sportief Amerikaans icoon op een elektrische SUV die verder helemaal niets met dat model te maken heeft.

Chevrolet Equinox EV.

Kans van slagen?

Het valt nog te bezien of de Corvette-naam daadwerkelijk sterk genoeg zal zijn om een compleet merk te dragen. De geschiedenis van de Amerikaanse auto-industrie in het algemeen en General Motors in het bijzonder zit namelijk vol met jammerlijk gefaalde badge-engineering projecten. Denk bijvoorbeeld aan de Cadillac Cimarron (Chevrolet Cavalier) en Cadillac Catera (Opel Omega).

Ondanks een gedeelde basis met andere elektrische GM-producten zullen de nieuwe Corvette's een manier moeten vinden om zich echt te onderscheiden. Bovendien is het concept van een elektrische Corvette 'vierdeurs coupe' of SUV nog vrij nieuw, en is de concurrentie in die sectoren bijzonder sterk. Het zal ons benieuwen of de koper van een Taycan of komende elektrische Macan/Cayenne over zal stappen op een Corvette EV.

Voor ons Europeanen is het overigens niet de eerste keer dat Corvette een eigen merk wordt. De C6 werd immers zonder Chevrolet-connecties verkocht om vergelijkingen met de Europese modellen (omgekatte Daewoo's) te vermijden. Toen de Europese divisie in 2013 kopje onder ging om Opel te beschermen keerden de merktekens echter terug.

Elektrisch
  • Chevrolet