Zak Brown wil reglement openbreken onder budgetcap: 'Als je een zeswieler wil, neem een zeswieler'

Nu iedereen een budget gekregen heeft is het volgens Brown tijd om de technische reglementen open te breken. De Amerikaan ziet graag dat alles toegestaan is, binnen de budget cap. Op die manier zou de F1 weer innnovatief kunnen worden, zonder dat een bepaald team meteen dominant wordt.

Zak Brown wil reglement openbreken onder budgetcap: 'Als je een zeswieler wil, neem een zeswieler'

De technische reglementen van 2022 beloofden de strengste ooit te zijn in de geschiedenis van de Formule 1. Door middel van bijzonder beperkende aerodynamische voorschriften hoopte de FIA een bijna IndyCar-achtige formule te creëren: alles auto's moesten zo goed als identiek worden. De bedoeling daarachter was niet alleen het gelijktrekken van de onderlinge verhoudingen tussen de teams, maar ook om inhaalmogelijkheden te verbeteren. Gelijke auto's hebben immers gelijke kansen in het gevecht.

De keerzijde is echter dat de F1 zijn innovatieve karakter grotendeels kwijt is geraakt. Afgezien van de verschillende sidepod-ontwerpen en Aston Martin's "fauteuil-vleugel" springt er immers niets echt in het oog. Volgens McLaren's CEO Zak Brown moet daar nodig verandering in gaan komen.

Vrijheid blijheid

Zak is namelijk van mening dat de extreem strenge technische regels niet te rijmen zijn met de eerder geïntroduceerde budget cap. De financiële reglementen zijn volgens hem (als ze gevolgd worden) genoeg om de grote teams af te remmen, waardoor de technische beperkingen voelen als een dubbele straf, zo verklaarde hij tegenover Autosport.

De F1 zou er dan ook goed aan doen om grote delen van het reglement door te strepen en de teams veel meer vrijheid te geven. Afgezien van de power unit en bepaalde veiligheidseisen zou elke team moeten kunnen doen wat het wil, binnen het kader van de financiële regels. Zo kan de F1 weer innovatief worden, zonder dat de rijkere teams meteen met alle prijzen aan de haal gaan:

"Ik denk dat we overgereguleerd zijn onder de budgetcap. Als je de budgetcap al hebt, dan zou ik bijna de andere kant opgaan: doe wat je wil. Als je zes wielen wil hebben, neem dan zes wielen, maar dit is hoeveel je uit kunt geven. Ik weet niet waarom de reglementen zo streng moeten zijn."

"Ik denk dat als je de budget cap hebt, dan zou er juist wat technische vrijheid moeten zijn binnen die limieten. Ik denk dat je dat meer innovatie en riskante projecten zult zien. De auto's zouden er nog meer verschillend uitzien. Op het moment heb je twee bepalingen: alles moet er precies zo uitzien, en je kunt niet meer uitgeven dan dit. De uitgaven moeten beperkt worden, [maar] laat ons doen wat we willen."

Brown wil terug naar de tijden van wilde experimenten zoals de beroemde Tyrrell P34.

De lessen van Brawn

Brown's plan klinkt mooi en romantisch, maar wederom is er een keerzijde. Door alle restricties los te laten gooit de sport immers alle plannen rond het gelijktrekken van het speelveld overboord. Wilde verschillen tussen de auto's zullen het inhalen bovendien gaan bemoeilijken. In die zin zullen de F1 en de FIA weer terug bij af zijn.

Brown is daar echter niet zo bang voor. De Amerikaan wijst met de vinger naar de dominantie van Brawn GP in de eerste helft van 2009. Vanwege een tekort aan fondsen gleed dat team in de tweede helft van het seizoen naar de subtop, ondanks de innovatieve dubbele diffuser. Brawn's geval bewijst volgens Brown dat technische vrijheid binnen de budget cap een goede optie is:

"Dat zou kunnen [dat de spanning verdwijnt]. Maar ik denk dat het meer innovatie naar boven zou halen. En ik denk dat iedereen van elkaar zou leren. Het is zoals toen Brawn de dubbele diffuser deed. Ze kregen een goede voorsprong, maar tegen het einde van het jaar was het uitgebalanceerd. Dus ik denk dat je dat kan krijgen. Ik denk ook dat het een fascinerend deel van de sport is. Maar dat zou het risico zijn."

Formule 1
  • Canepa, BrunoPress