Helmut Marko snapt niets van Binotto-exit: 'Dit is een verzwakking voor Ferrari' 

De Red Bulll-bobo kan de logica achter Binotto's ontslag niet helemaal peilen. Volgens de Oostenrijkse ijzervreter had Ferrari juist stabiliteit nodig in plaats van een flinke opschudding. De aanstelling van Fred Vasseur zal de Scuderia alleen maar gaan verzwakken.

Helmut Marko snapt niets van Binotto-exit: 'Dit is een verzwakking voor Ferrari' 

Na vier seizoenen in Maranello was het recent over en sluiten voor Mattia Binotto. De Zwitserse Italiaan verliet 'uit eigen beweging' zijn positie als technisch directeur en teambaas bij de Scuderia na een teleurstellend 2022. Door een gebrek aan vertrouwen vanuit de top van Ferrari was zijn positie simpelweg onhoudbaar geworden.

Binotto werd al snel vervangen door Alfa Romeo opperhoofd Frédéric Vasseur, de eerste 'buitenlandse' leider van de Scuderia sinds de fameuze Jean Todt. De Fransman werd onthaald als de man die het team weer op het juiste spoor zou moeten krijgen.

Instabiel, verzwakt Ferrari

Niet iedereen is er echter zo zeker van dat een drastische verandering van management de juiste stap is voor Ferrari. Het team wordt immers gekenmerkt door chaos, een gebrek aan vertrouwen en onzekerheid in het heetst van de strijd.

Tegenover Auto Motor und Sport meent Red Bull rijdersmanager Helmut Marko dat het opschudden van de gevestigde orde die negatieve elementen alleen maar zal versterken. In plaats van Binotto af te schrijven had Ferrari hem juist moeten ondersteunen in zijn dubbelrol om de stabiliteit te garanderen:

"In het geval van Ferrari snap ik de wissel niet helemaal. Ik zie Binotto als een bijzonder goede technicus en politicus. Hij was gewoon overweldigd door alle taken. Het was genoeg geweest om een sportief directeur aan zijn zijde aan te stellen, die hem aan de baan bij de strategie zou ondersteunen. Met de nieuwe man, die ook vele andere taken heeft, zie ik dat als een verzwakking voor Ferrari."

Mercedes komt terug

Vanwege de in zijn ogen rommelige situatie in Maranello ziet Marko Ferrari niet langer als een geduchte concurrent voor 2023. Zijn aandacht gaat uit naar het op teamniveau nog altijd sterke Mercedes. De Silberpfeilen waren in 2022 te langzaam, maar aan de pitmuur werden een stuk minder fouten gemaakt bij de ploeg uit Brackley. Bovendien heeft Mercedes nog altijd Lewis Hamilton op de loonlijst staan, een cruciale factor volgens Helmut:

"[Het wordt] duidelijk Mercedes. Zoals we eerder al zeiden, zij zijn de meer stabiele formatie. En ze hebben Hamilton. Zelfs al zijn ze dit jaar iets gezakt. Hij blijft een bijzonder geval. In de tussentijd hebben zijn rondetijden herhaaldelijk aangetoond dat hij een topper is. Het is gewoon een stuk sterker pakket dan Ferrari."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool