Sony geeft sneak peek van Gran Turismo-film 

Bij electronicafeestje CES 2023 lichtte Sony een tipje van de sluier van de aankomende Gran Turismo-film. Deze zomer moet de film de vloek van videogame-adaptaties gaan verbreken.

Sony geeft sneak peek van Gran Turismo-film 

Games en films gaan traditioneel gewoon niet samen. De interactieve ervaring van een goede game vertaalt zich simpelweg niet goed naar het grote scherm, en vice versa. Bij sommige games is er zelfs eigenlijk geen duidelijk verhaal om te vertellen.

Bovendien worden de projecten vaak overgedragen aan kleinere studio's en minder getalenteerde regisseurs, waardoor we bizarre of middelmatige creaties zoals Super Mario Bros (1993), Doom (2005) en Prince of Persia: The Sands of Time (2010) te verduren kregen. Met de aankomende Gran Turismo-film denkt Sony echter met de trend te kunnen breken.

Alles uit de kast

De Japanse gigant heeft namelijk alles uit de kast getrokken om van de bioscoopfilm een succes te maken. Zo wordt het project geleid door Zuid Afrikaanse regisseur Neill Blomkamp, bekend van films als District 9, Elysium en Chappie.

Ook qua acteertalent zit het wel snor, met grote namen als Orlando Bloom en David Harbour (Stranger Things, Black Widow) verbonden aan het project. Ruimte voor humor was er kennelijk ook bij de casting, aangezien Geri Horner op het lijstje terug te vinden is. Dat is uiteraard de betere helft van Red Bull-teambaas Christian.

Live action

De de Consumer Electronics Show in Las Vegas kwam Sony met een voorproefje van de film. Ondanks de naam hoeven we niet bang te zijn voor Fast & Furious-achtige CGI-explosies op het scherm. Sony en Blomkamp hebben er namelijk alles aan gedaan om de film zo realistisch mogelijk te maken. In plaats van onderbetaalde digitale artiesten zetten ze een armada aan racewagens en drones in om de actie live te filmen.

Géén gamefilm

De keuze voor de veel duurdere live action opnames lijkt vreemd voor een gamefilm. Er zit echter een goede reden achter: Gran Turismo is namelijk helemaal niet gebaseerd op de game. Een verhaal slepen uit een pure rijsimulator is immers niet te doen. In plaats daarvan draait de film om het waargebeurde verhaal van GT Academy-ster Jann Mardenborough.

De inmiddels 31-jarige Brit won in 2011 de competitie en werd met hulp van Nissan in een professionele racecarriere geholpen. Na een debuut in de 24 uur van Dubai kreeg Jann de kans om mee te strijden in de Formule 3, GP3, WEC, GT3, GP2, Super Formula en Super GT. Mardenborough was zelfs onderdeel van het gedoemde Nissan LMP1-team in 2015. Als de eerste gamer met een lange racecarriere werd hij het boegbeeld van de GT Academy. De keuze voor de hoofdpersoon van de film was dus snel gemaakt.

Gran Turismo is echter geen biografie. De film zal ongetwijfeld gaan sleutelen aan het werkelijke verhaal van Mardenborough. De Brit won in zijn negen jaar lange carriere immers slechts drie races en werd eind 2020 stilletjes aan de kant gezet door Nissan. Middelmatigheid doet het natuurlijk niet goed op het grote scherm, waardoor het vrijwel zeker is dat "Jann Mardenborough" een stuk meer succes zal hebben.

Gran Turismo zal op 11 augustus z'n premiere beleven. De film is alleen te zien in de traditionele bioscoop.

Nieuws
  • Polyphony Digital, Nissan, Red Bull Content Pool
  • Sony