Ferrari stuurt Mattia Binotto met verlengde 'gardening leave'

De Scuderia kon de banden met Binotto niet snel genoeg verbreken, maar dat betekent niet dat de Italiaanse Zwitser vogelvrij is. Volgens Italiaanse media moet Mattia namelijk een extra lange pauze nemen.

Ferrari stuurt Mattia Binotto met verlengde 'gardening leave'

Mattia Binotto heeft een onstuimige tijd achter de rug. Na een veelbelovend maar uiteindelijk tegenvallend seizoen werd de Zwitser onttroond als teambaas van Ferrari.

De vele strategische blunders, technische problemen en een onvermogen om verbeteringen door te voeren hadden het vertrouwen van Ferrari-topper John Elkann onherstelbaar beschadigd. Binotto werd prompt vervangen door Alfa Romeo's Frédéric Vasseur, die vandaag pas zijn eerste werkdag meemaakte in Maranello.

Twaalf maanden

Voor Binotto blijft de agenda voorlopig echter leeg. Het is immers gebruikelijk dat belangrijk teampersoneel een half jaar tuiniertijd (gardening leave) krijgt om de geheimen van hun vorige werkgever te vergeten.

Ferrari is er echter niet gerust op dat het geheugen van Mattia zo kort is. Volgens het Italiaanse Formu1a.uno heeft de Scuderia namelijk extra lires euro's op tafel gegooid om de sabbatical te verlengen. Binotto zal zich nu een volle twaalf maanden bezig moeten houden met de schoffel.

De dubbelrol

Ferrari's krampachtige impuls om Mattia aan de kant te houden lijkt op het eerste gezicht misplaatst. Binotto werd immers de deur gewezen vanwege een gebrek aan vertrouwen in zijn managementcapaciteiten.

De Zwitser had binnen het team echter een dubbelrol als technisch directeur, waardoor hij waardevolle en gedetailleerde technische kennis bezit. Ongeacht zijn leiderschapskwaliteiten is Binotto als begaafd ingenieur dus een aanwinst voor ieder team. Het komende jaar zal hij die positie echter niet kunnen benutten.

Formule 1
  • BrunoPress