Hamilton: 'Verschil in ras was moeilijkste factor in F1-carriere'

Bij een gastoptreden in de BBC-documentaire We Are Britain deed Sir Lewis een opvallende uitspraak. Volgens de zevenvoudig wereldkampioen was zijn ras namelijk het allergrootste obstakel in zijn razend succesvolle F1-carrière.

Hamilton: 'Verschil in ras was moeilijkste factor in F1-carriere'

De BBC documentaireserie We Are Britain volgt allerlei facetten van de Britse cultuur. In aflevering 3: Born to Race richt de staatszender zich op de autosport, een van de grootste industrieën in het Verenigd Koninkrijk. Het land biedt immers plaats aan acht van de tien huidige Formule 1 teams en talloze andere teams, organisaties, specialisten en leveranciers.

De BBC koos er echter voor zich te richten op diversiteit en inclusiviteit. De aflevering volgt namelijk de pogingen van zwarte karters Lewis en Ruben om door te breken in de autosport. Om de jongens een goede impuls te geven werden ze uitgenodigd op de Mercedes F1-fabriek in Brackley, waar niemand minder dan Sir Lewis Hamilton klaarstond voor een peptalk.

Het verschil in ras

In een clip gedeeld op BBC London's Twitter bevroegen Lewis en Ruben Hamilton over de obstakels en uitdagingen die hij in zijn carrière het hoofd had moeten bieden. Hamilton kwam met slechts een enkel voorbeeld: ras.

Volgens de zevenvoudig wereldkampioen was het moeilijkste aan de F1 de enige zwarte man op het circuit te zijn, afgezien van zijn vader. Het feit dat all teams, organisaties en fabrikanten een gebrek aan diversiteit hadden deed Sir Lewis kennelijk pijn.

"Ik denk dat het verschil in ras het moeilijkste was. Natuurlijk, de enige zwarte persoon op het circuit zijn los van mijn vader. Er is een gebrek aan diversiteit vanaf de top van de grote organisaties, grote bedrijven helemaal naar beneden, en er is heel, heel weinig zwart leiderschap."

Meer diversiteit en inclusiviteit

Lewis bood de twee jongens echter goede hoop. Ondanks de enorme kosten van een motorsportcarrière zijn er volgens de Brit immers steeds meer mensen, organisaties en grote bedrijven die zich steeds meer bekommeren om het vergroten van de diversiteit en inclusiviteit. Het komt dus allemaal goed:

"Het probleem met onze sport is dat het duur is. Maar er zijn een hoop mensen, bedrijven die bezig zijn met het verbeteren van diversiteit en inclusiviteit."

Formule 1
  • BrunoPress