General Motors dumpt $918 miljoen in productie nieuwe V8-motor

The General is voorlopig nog niet klaar met vette achtcilinders. De Amerikaanse autogigant trekt bijna een miljard dollar uit om verschillende fabrieken klaar te stomen voor de nieuwste generatie van de smallblock V8.

General Motors dumpt $918 miljoen in productie nieuwe V8-motor

De smallblock V8 is al sinds 1954 een begrip in de autowereld. Sinds het debuut van de eerste 4,6 liter 283 heeft de 'kleine' achtcilinder over vijf generaties en bijna 70 jaar dienst gedaan. Met het oog op de elektrische transitie zou je echter denken dat de vijfde generatie (LT) meteen de laatste zal zijn.

Gedoodverfde concurrent Chrysler zwaait immers dit jaar al de HEMI uit. Bij GM willen ze daar voorlopig echter niets van weten. The General steekt namelijk bijna een miljard dollar in de voorbereidingen voor een zesde generatie van de iconische V8.

De '55 Bel Air was een van de eerste modellen met de smallblock onder de kap.

918 miljoen

In totaal moet GM vier fabrieken opnieuw inrichten om de nieuwe smallblocks te kunnen fabriceren. De kleinste investering van 55 miljoen gaat naar Defiance Operations in Ohio, de verantwoordelijke voor het gieten van de blokken.

Voor brandstofsysteem- en inlaatproducent Rochester Operations in New York is 68 miljoen gereserveerd, terwijl Bay City GPS in Michigan 216 miljoen toegekend krijgt voor de productie van nokkenassen en drijfstangen en het afwerken van koppen en blokken. De grootste pot is echter voor de assemblagehal in Flint, Michigan, waar de hele boel samen moet komen. De fabriek zal voor 579 miljoen dollar aan verbouwingen om de oren gaan krijgen.

2035?

De enorme investering in nieuwe achtcilinders is op z'n zachtst gezegd een beetje vreemd te noemen. Net als conculega Chrysler streeft General Motors immers naar een volledig elektrische toekomst. Tegen 2035 wil de gigant immers helemaal geen vervuilers meer in de aanbieding hebben. Kennelijk zijn ze in Michigan echter realistisch genoeg om zich te realiseren dat dat nog wel even gaat duren.

Werkpaarden, geen racepaarden

In de tussentijd zal de V8 gewoon nodig blijven, met name in de SUV en pickupsector. Waar de RAM het binnenkort moet doen met een zesinlijn op een accupakket, zullen de Chevy's en GMCs nog gewoon een ouderwetse V8 onder de kap hebben.

Buiten die werkpaarden om lijkt er vooralsnog echter geen plek te zijn voor de smallblock. De Camaro verdwijnt immers in 2024 ten faveure van een elektrische vierdeurs coupe, en met de E-Ray heeft Chevrolet al een voorzet gegeven voor een volledig elektrische Corvette. Liefhebbers van sportief spul blijven dus alsnog bedrogen achter.

Nieuws
  • Chevrolet