Horner voelt pijn budgetcap-penalty: 'Het is zeker een handicap'

De straf die Red Bull om de oren kreeg voor het doorbreken van het budgetplafond begint volgens teambaas Christian Horner zijn tol te eisen. De aeodynamische testbeperkingen vormen volgens de Brit een significante handicap voor 2023.

Horner voelt pijn costcap-penalty: 'Het is zeker een handicap'

Afgelopen seizoen bleek bij de eerste budget cap beoordeling dat Red Bull Racing in 2021 over de schreef gegaan was. Het team had door cateringkosten, een geweigerde belastingteruggave, ziektegeld en een vracht overbodige reserveonderdelen 1.8 miljoen dollar meer uitgegeven dan toegestaan.

Het team kreeg voor de overtreding een boete van 7 miljoen dollar opgelegd. Veel zwaarder woog echter de beperking op aerodynamische testtijd: door de straf kreeg RBR 10% minder windtunnel en simulatieruns dan normaal. De straf kwam nog bovenop geschaalde beperking die de topteams van een bepaald seizoen minder tijd geven dan de mindere goden.

Handicap

Gezien de dominantie van Red Bull in 2022 en de relatief stabiele reglementen voor 2023 werd de straf door criticasters als te licht gezien. Tegenover RACER sprak Christian Horner die lezing uiteraard tegen. De Brit meent dat de testbeperkingen een aanzienlijke handicap zijn in de voorbereidingen op het nieuwe seizoen:

"We zijn bijna 25% door die penalty heen en het heeft natuurlijk een effect. Het beperkt significant het aantal runs dat we on onze windtunnel kunnen doen. En ik denk dat het team zich daarop aan moet passen. En het betekent dat je gewoon iets meer gefocust moet zijn, en meer gedisciplineerd in wat we doorvoeren in het testproces in de tunnel of binnen onze simulaties."

"Dus het is een andere uitdaging. En het is zeker een handicap bij het ingaan van dit jaar, maar we hebben heel erg vaardige mensen die ernaar kijken om het best mogelijke eruit te halen en onszelf op de meest efficiënte en effectieve manier in te zetten."

Horner is fan

Ondanks de problemen voor zijn team is Horner nog altijd een fervente voorstander van de financiële reglementen. De budget cap heeft er immers voor gezorgd dat teams noodgedwongen veel voorzichtiger en efficiënter om moeten gaan met hun voorraad.

Voorheen werden er elk seizoen honderden overbodig geworden onderdelen weggegooid. Onder de nieuwe regels kunnen de teams zich dat echter niet veroorloven. Horner echter af met de veronderstelling dat de piepjonge regels nog flink aangepast en afgestemd zullen moeten worden:

"Ik denk dat het principe ervan geweldig is en het heeft efficiëntie aangejaagd. Als ik nu naar het bedrijf kijk, vergeleken met waar het vier of vijf jaar geleden was, dan waren we met een hoop voorraad of reserveonderdelen blijven zitten die gloednieuw waren en nooit gebruikt waren. En dan zijn ze gewoons schroot. En nu kun je je dat niet veroorloven. Je moet zo effectief en efficiënt zijn. Dus ik denk vanuit dat opzicht dat het efficiëntie gedreven heeft in het bedrijf. Het heeft de verspilling die niemand eerder zag uitgebannen."

"Ik denk dat de reglementen nog steeds erg onvolwassen zijn, ze zitten pas in hun tweede jaar. Dus ze evolueren nog steeds, worden afgesteld en nu ze ook geïntroduceerd gaan worden voor de power unit kant van het bedrijf, denk ik in principe dat het iets goeds is voor de Formule 1. Het schept een speelveld dat meer gelijk is. [Maar] ik denk dat er bepaalde elementen nog afgestemd moeten worden."