The end is near: Volkswagen Passat is laatste overgebleven TDI-model

Volkswagen Nederland heeft ongemerkt een streep gezet door vrijwel alle diesel personenwagens. De Passat Variant TDI is nu de laatste der Mohikanen.

The end is near: Volkswagen Passat is laatste overgebleven TDI-model

Met Turbocharged Direct Injection zette Volkswagen zichzelf begin jaren negentig neer als de koning van de diesels. De 1.9 TDI wist in al zijn varianten het grote publiek eindelijk te overtuigen van de voordelen van een zelfontbrander. Het blok wist de negatieve eigenschappen van een diesel (lawaaiig, langzaam en ruw) relatief goed het hoofd te bieden, waardoor alleen de goedkopere brandstof en enorme actieradius overbleven.

Diesel hegemonie

Nadat de motor voor het eerst breed ingezet werd in de Golf III werd TDI al snel een begrip in de autowereld. VW's 'dikke' diesel werd de maatstaf voor alle andere merken in het segment.

De 1.9 TDI werd bovendien een waar werkpaard: de motor was te vinden bijna elk model van de VAG-groep, van Polo tot Alhambra en van Octavia tot LT. Naast de trouwe vierpitter ontstonden er driecilinders, vijfcilinders en V6, V8, V10 en zelfs V12 TDI's. In de WTCC en op Le Mans werden de motoren zelfs meervoudige racewinnaars. Het leek niet op te kunnen bij VW.

Helaas voor de Duitsers kwam er door steeds strengere emissie-eisen een einde aan de hegemonie van Volkswagen. Nadat in 2016 bekend werd dat het concern de tests geflest had met sjoemelsoftware werd de TDI het verdomhoekje in getrapt.

Zesliter V12 TDI uit de R10 LMP1, 2006.

TDI-exodus

In de jaren die volgden deed VAG er alles aan om 'Clean Diesel' te doen vergeten en een volledig elektrische modellijn te lanceren. In de tussentijd werden er echter nog steeds op grote schaal TDI's verkocht.

Zeven jaar na Dieselgate is er in Nederland bijna een einde gekomen aan de TDI. Na de openbare aankondigingen van Porsche (2018) en Audi (2022) over een dieselstop heeft Volkswagen Nederland Volkswagen Nederland stilletjes alle diesel personenwagens geschrapt, met één uitzondering.

De laatste van zijn soort

Een van de laatste non-premium D-segmenters geldt nu namelijk ook als de laatste Volkswagen personenwagen met een diesel als optie. Nu de Nederlandse Polo, Golf en Tiguan allemaal hun zelfontbranders afgezworen hebben blijft de Passat Variant over als laatste vaandeldrager van de ooit zo trotse afkorting. Kennelijk durfde de importeur het nog niet aan om de flinke station exclusief met een 1.5 TSI Evo aan te bieden.

De laatste TDI is de tweeliter TDI SCR met 150 pk en 360 newton meter koppel. Het blok drijft de voorwielen aan via de bekende 7-traps DSG. Een diesel Passat kun je nu nog bestellen vanaf 53.190 euro. Het is niet bekend wanneer de bijl zal vallen voor de laatste diesel in VW NL's aanbod. Op een aankondiging hoeven we in ieder geval niet te wachten.

Nieuws
  • Volkswagen