Tien auto's met bijzonder ongelukkige modelnamen

Een modelnaam bedenken is niet altijd even makkelijk. Je moet immers rekening houden met allerlei talen en culturen als je beschamende situaties wil voorkomen. Anders krijg je blamages zoals de Mitsubishi Pajero. In dit lijstje hebben we tien minder bekende modelmissers opgenomen.

Tien auto's met bijzonder ongelukkige modelnamen

1. Fiat Uno

Zoals bij elk goed lijstje beginnen we bij nummer één. Dit keer op twee manieren. De naam van de kleine hatchback van Fiat heeft over de grens echter andere connotaties.

In Finland wordt het woord namelijk gebruikt om mensen aan te spreken die niet al te snugger zijn. 'Uno' betekent er zoveel als 'idioot'. De Italianen deden echter niet de moeite om de naam voor de bwoah-markt te veranderen.

2. Volkswagen Vento

De derde versie van de Volkswagen Jetta kreeg in Europa een andere naam. Net als alle andere Volkswagen-modellen uit die periode werd de auto vernoemd naar een wind, dit keer de noorderwind boven het Italiaanse Gardameer.

Niet geheel toevallig betekent 'vento' ook in het algemeen 'wind' in het Italiaans. Helaas voor VW wordt het woord ook gebruikt voor die andere windjes. Italiaanse Vento-eigenaren reden dus in een Volkswagen Ruft rond. Toepasselijk voor een Golf met kont.

3. Ford Kuga

De midsize crossover van Ford kreeg een verbasterde versie van Cougar mee. In landen waar Servo-Kroatisch en Sloveens gesproken wordt is de modelnaam echter een stuk minder stoer. 'Kuga' betekent in die talen namelijk letterlijk 'de pest'.

De verkopen van de Ford schijnen mede door de ongelukkige naam veel lager te liggen in de Balkanlanden.

4. Daihatsu Scat

Daihatsu kwam in 1974 met de Taft (Tough and Almighty Four-wheel Touring) een schattig klein offroadertje. Voor de Europese markt kozen de Japanners echter een compleet andere naam uit.

De Taft werd namelijk de Scat. Dat is niet alleen een a capella muziekvorm (hallo Scat Man!), maar ook een onsmakelijke fetish gerelateerd aan grote boodschappen. Gelukkig stapte Daihatsu met de opvolger over op Rocky voor de Europese markt.

5. Hyundai Kona

De kleine crossover van Hyundai is vanwege z'n voordelig plug-in hybride en volledig elektrische varianten steeds vaker te zien in het Nederlandse straatbeeld. Even verderop in Portugal zorgde de naam van de verder doodgewone auto echter voor hoofdbrekens.

Kona klinkt namelijk akelig veel op 'cona', een vulgaire term voor de vrouwelijke geslachtsdelen. De auto wordt daarom in Portugal verkocht als de Hyundai Kauai. Beide namen zijn overigens afgeleid van plaatsen in Hawaii.

6. Ford Pinto

De Pinto kennen we vooral van zijn bijzonder brandbare benzinetank en Ford's kille, gecalculeerde beslissing om die productiefout niet meteen op te lossen. Er waren echter nog meer problemen met de 'subcompact' van de Amerikaanse autogigant.

Pinto betekent in de Braziliaanse variant van Portugees namelijk zoveel als 'klein lulletje'. De gemiddelde Pinto-eigenaar was echter te druk met het invullen van juridische of medische documenten om dat op te merken.

7. Studebaker Dictator

Je auto vernoemen naar de term voor een bruut, tiranniek staatshoofd is nooit een goed idee. Het Amerikaanse Studebaker had daar echter geen boodschap aan. Vanaf 1927 voerde het merk de modelnaam Dictator voor wat - ironisch genoeg - het instapmodel was. Studebaker kwam er echter al vrij snel achter dat de naam in exportmarkten niet gewaardeerd werd. In Europa nam de wagen daardoor de naam Director aan.

Op de thuismarkt had de term dictator echter nog weinig negatieve waarde, aangezien alleen de destijds vrij populaire Benito Mussolini aan dat label voldeed. Toen ene Adolf Hitler de macht greep in Duitsland viel echter abrupt het doek voor de Dictator. In 1937 werd de naam bij het oud vuil gezet en werd de Commander-naam weer in gebruik genomen.

8. Subaru Forester Ultimate Customised Kit Special

De meeste voorbeelden op deze lijst zijn pure ongelukjes uit het verleden. In de tijd voor Google Translate had niemand immers de woordenboeken voor alle grote talen continu bij de hand. In het geval van deze speciale Subaru is er naar alle waarschijnlijkheid echter opzet in het spel.

Bij de Autoshow van Singapore van 2020 presenteerden de Japanners namelijk de Forester Ultimate Customised Kit Special - edition.

Subaru bood uiteindelijk publiekelijk excuses aan voor 'de fout', maar de layout van de typenaam sprak boekdelen. De marketingafdeling had duidelijk even een lolletje gehad. Vreemd genoeg kwam de FUCKS-edition uiteindelijk niet op de markt.

9. Mazda LaPuta

Japan komt opvallend vaak voor op dit lijstje. Het land heeft immers een unieke thuismarkt, waardoor ze niet zo voorzichtige hoeven te zijn met buitenlandse interpretaties van modelnamen.

Een van de bekendere voorbeelden is de Mazda Laputa. De naam van de omgestickerde Suzuki Kei komt in het Spaans namelijk niet bijzonder lekker uit. Met een spatie ertussen staat 'La puta' namelijk voor 'De hoer'. De auto werd uiteraard niet buiten Japan verkocht.

10. Gaylord Gladiator

Er zijn auto's met ongemakkelijke namen, en dan is er de Gaylord Gladiator. De auto ontstond eind jaren '50 nadat paperclip-erfgenamen James en Edward Gaylord besloten de ultieme luxewagen te bouwen.

Saillant detail: de Gaylord-familie verdiende hun fortuin met de overname van de Hump Hairpin Company. Alsof dat nog niet genoeg was besloten de broers een logo te creëren dat een sterke gelijkenis had met het nummer 69.

Ondanks de primeur van een elektrisch bediende hardtop kon de Gladiator geen koperspubliek vinden. Door geldproblemen werden er uiteindelijk slechts drie Gaylords geproduceerd. Allemaal werden ze gefabriceerd in de legendarische Zeppelin-fabriek. Één van de twee overgebleven bolides kan dan ook bezocht worden in het Zeppelin-museum te Friedrichshafen.

Achtergrond
  • Stellantis, Volkswagen, Ford, Daihatsu, Hyundai, WikiMedia Commons, Mazda, Zeppelin Museum Friedrichshafen