Verstappen blij met wijzigingen Jeddah: 'Het was zeker gevaarlijk'

De tweevoudig wereldkampioen is blij met de aanpassingen aan het Saudische circuit. Door het opnieuw verplaatsen van bepaalde muren moet het zicht op de krappe en razendsnelle baan van Jeddah verbeterd gaan worden.

Verstappen blij met wijzigingen Jeddah: 'Het was zeker gevaarlijk'

In een tijd waar de veiligheid niet hoog genoeg in het vaandel kan staan is het Saudische Jeddah Corniche Circuit een vreemde eend in de bijt. De lint asfalt aan de Saudische kust kenmerkt zich door hoge, keiharde muren, vrijwel geen uitloopstroken en een bijna eindeloze serie razendsnelle blinde bochten. Het kleinste foutje betekent een enorme crash, waardoor het circuit meer weg heeft van iets dat je zou zien in de achteraf zo gevaarlijk jaren '80 en '90.

Opnieuw aangepast

Een gebrek aan uitloopzones is op een stratencircuit niet zo vreemd, maar de combinatie van volgas hogensnelheidsbochten en nul zicht is dat wel. Wanneer er een incident is heeft de achteropkomende coureur een kleine kans om het gevaar op te merken, met alle potentiële gevolgen van dien.

Voor de tweede keer op rij is het Jeddah Corniche Circuit dan ook aangepast om het zicht en de veiligheid te vergroten. Hogere kerbs, verplaatste muren en grotere uitloopzones moeten het circuit eindelijk acceptabel gaan maken.

Wijzigingen zijn welkom

Huidige kampioenschapsleider Max Verstappen is erg blij met de nieuwe maatregelen. De Nederlander won vorig jaar de zinderende tweede editie op het circuit en mag er naar eigen zeggen graag een potje sturen. Verstappen gaf tegenover RaceFans echter toe dat de wijzigingen hard nodig waren. Het circuit was op bepaalde plekken namelijk ronduit gevaarlijk:

"De wijzigingen aan de baan zijn hoofdzakelijk gedaan voor de zichtbaarheid, dus hopelijk heeft het [de situatie] een beetje verbeterd voor ons coureurs. Het was zeker gevaarlijk sommige op sommige plekken. Het is echt een heel cool stratencircuit met best veel grip. Ik geniet er altijd van om er naar terug te keren voor een race. "

Gevaar buiten de baan

De brandende Aramco-faciliteit gezien vanaf het circuit.

Tussen de muren van het Jeddah Corniche Circuit is het dit jaar dus een stukje veiliger. De situatie daarbuiten is echter nog niet helemaal duidelijk. Vorig jaar werden er immers twee aanslagen gepleegd op faciliteiten van Saudisch staatsoliebedrijf en F1/Aston Martin-hoofdsponsor Aramco.

De aanvallen waren een vergeldingsactie voor de rol van de Saudische overheid in de burgeroorlog in Jemen. Aangezien dat conflict nog steeds niet opgelost is is de kans groot dat de Houthi-rebellen opnieuw toe zullen slaan.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Formula 1