'Lewis Hamilton denkt aan overstap naar Ferrari' 

In de Sky Sports vodcast opperde F1-coryfee Martin Brundle een smakelijke theorie: volgens de ervaren Brit is Mercedes-oogappel Lewis Hamilton bezig met een overstap naar Ferrari.

'Lewis Hamilton denkt aan overstap naar Ferrari' 

Sir Lewis Hamilton heeft onder de vlag van Mercedes kunnen genieten van acht seizoenen aan de top. Na zijn overstap eind 2012 kreeg de Brit van 2014 tot 2021 jaar in jaar uit de beschikking over de beste auto van het veld. In het nieuwe ground effect tijdperk is het ooit zo oppermachtige Mercedes echter flink op zijn plaat gegaan.

Een teleurstellende 2022 waarin Hamilton geen enkele keer wist te winnen lijkt dit jaar opgevolgd te worden door nog een zwaar jaar. Het team is immers zelfs ingehaald door klantenteam Aston Martin. Nu een overwinning verder weg lijkt dan ooit aarzelde Sir Lewis niet om zijn geliefde team voor de bus te gooien. De zevenvoudig wereldkampioen beweerde dat niemand naar hem geluisterd had over de problemen met de 2022 én 2023-auto.

Hamilton naar Maranello

Nu de scheuren tussen Mercedes en Hamilton duidelijker beginnen te worden is het volgens de Britse media meteen tijd om te speculeren over een exit. Stercoureur Lewis Hamilton kan immers niet rond blijven hangen bij een middelmatig team. Bij de Sky Sports-vodcast gooide F1-veteraan Martin Brundle maar meteen even een opvallend balletje op. In de jacht op die verloren achtste titel zou Hamilton namelijk best wel eens een Schumacher-esque overstap kunnen maken naar Maranello:

"Ik denk dat het absoluut duidelijk is dat het behalen van die achtste titel alles voor hem is nu, om op dat hoge niveau te komen en gezien te worden als de allerbeste en één meer te hebben dan wie dan ook is belangrijk voor hem, en ik denk dat hij overal zal willen rijden waar hij dat kan bereiken. Als hij naar Ferrari zou gaan bijvoorbeeld, zou je er zeker van zijn dat je daar meer kon bereiken? Ze hebben een paar van hun eigen uitdagingen op het moment."

"Er zijn een hoop goede redenen om bij Mercedes te blijven, ze moeten hem gewoon vertellen hoe ze dit gaan oplossen. Maar weet je, Senna verliet McLaren om naar Williams te gaan, Schumacher vertrok naar Ferrari, toch? En het duurde lang voordat dat werkte. Dus deze grote coureurs zijn niet bang om ergens heen te gaan en dan alles aan te jagen en met allemaal nieuwe mensen om zich heen iets op gang te brengen."

Niet de eerste keer

Het lijkt op dit moment nog steeds bijzonder onwaarschijnlijk dat Hamilton het comfortabele nest in Brackley zal gaan verlaten, maar Brundle wees erop dat het niet de eerste keer is dat hij zoveel risico neemt. De switch naar Mercedes in 2012 werd door vrijwel iedereen in twijfel getrokken na de dramatische eerste drie seizoenen van het team. In 2013 eindigde het team het seizoen echter als tweede, gevolgd door de totale dominantie onder de turbo-hybride regels. Dat succes nabootsen zal dit keer echter niet lukken, aldus Brundle:

"Naar Mercedes gaan leek destijds een risico maar wat we niet wisten waren alle dingen die Ross Brawn, Andy Cowell en vele anderen Lewis konden vertellen - 'kijk eens naar onze hybride power unit die we in de pijplijn hebben, we liggen mijlenver voor op alle anderen.' Lewis kon dat inzien. Ik denk niet dat hij zo'n voorsprong zal krijgen als hij op dit moment verkast."

Hamilton in zijn eerste jaar bij Mercedes.

Vijf jaar lol hebben

Martin is zich ervan bewust dat een dergelijke stap ongewoon zou zijn voor een coureur in de laatste fase van zijn carrière. Met het oog op de dit jaar bij Aston Martin fris gestarte Fernando Alonso is het scenario echter niet zo onwaarschijnlijk als het lijkt. Lewis zou best kunnen besluiten de laatste vijf jaar in de F1 buiten zijn comfortzone te spenderen:

"En ik denk dat er een deel is van Lewis dat denkt: 'weet je, ik zou graag naar Ferrari gaan en een Michael Schumacher doen en dat team weer een winnend team maken. Als ik mijn achtste of negende titel niet nu kan winnen, waarom ga ik daar dan niet wat lol hebben?' Ik weet zeker dat dit allemaal meespeelt bij hem en hij zal met zijn vader en management praten over waar hij vanaf hier heen moet gaan. Dat zal verergerd worden door de dramatische prestaties van de auto in Bahrein."

"Hij zit natuurlijk in de slotfase van zijn carrière, maar ik zie hem makkelijk nog vijf jaar meegaan. Kijk naar Fernando Alonso, hij is drie jaar ouder dan Lewis en rijdt waarschijnlijk op zijn best, of op zijn minst net zo goed als zijn best."

Formule 1
  • Scuderia Ferrari, NLBeeld / BrunoPress / ProShots