Hamilton moet politieke statements Saoedi Arabië inslikken: 'Ik heb niets om toe te voegen'

Sir Lewis is bij de persconferentie in Saoedi Arabië voor het eerst in aanraking gekomen met het nieuwe FIA-reglement. Op vragen rond de situatie in het onderdrukkende land gaf de zevenvoudig wereldkampioen geen direct antwoord. Door niets te zeggen bracht hij zijn ontevredenheid echter alsnog naar voren.

Hamilton moet politieke statements Saoedi Arabië inslikken: 'Ik heb niets om toe te voegen'

Lewis Hamilton zorgde donderdag voor de nodige opschudding tijdens de traditionele gaapsessie voor de media. De Mercedes-kopman stond de pers te woord samen met Kevin Magnussen, Sergio Perez, Lance Stroll en Esteban Ocon.

Het vijftal werd bevraagd over de controverse rond de Grand Prix van Saoedi Arabië, met in het hoofdrol de heersende dreiging van terroristische aanslagen. Nadat de andere vier hun ingestudeerde verhaaltjes over 'een verbeterde situatie' en 'vertrouwen in de organisatie' afgedraaid hadden gooide Hamilton een opvallende opmerking richting de media:

"Ik heb niet veel om toe te voegen. Op alles het tegenovergestelde van wat zij zeiden."

Géén politiek statement

Lewis kwam uiteraard niet zomaar weg met zijn mic drop-momentje. Later werd de Brit gevraagd zijn uitspraak te verduidelijken. Dat weigerde hij echter. Hamilton wilde niet zeggen of hij zich zorgen maakte over de veiligheid of dat er politieke en sociale factoren meespeelden. Dat is immers onder de huidige FIA-regels niet toegestaan. In plaats daarvan richtte hij zich op zijn enthousiasme voor de race:

"Nou, ik wijdde er niet over uit, dus het is open voor interpretatie. Ik kijk ernaar uit om in de auto te stappen, dat zeker. Dat gedeelte van mijn baan ben ik enthousiast over. Dus, hopelijk heeft iedereen een veilig weekend en hopelijk komt iedereen achteraf veilig thuis. Meer dan dat kunnen we niet doen, toch?"

Zonder Lewis geen bewustwording

Hamilton kreeg vervolgens de vraag waarom hij nog naar landen zoals Saoedi Arabië komt als hij er zo erg mee zit. De zevenvoudig wereldkampioen ziet echter niets in boycotten, aangezien de Formule 1 dan vrolijk zonder hem verder gaat. Alleen door juist aanwezig te zijn en zijn ontevredenheid live te laten blijken kan hij naar eigen zeggen een rol van betekenis spelen:

"De Formule 1 zal zonder mij verder gaan. Dus, wat ik probeer te doen is om gewoon zoveel mogelijk te leren wanneer ik naar deze verschillende plekken ga. Ik heb nog steeds het gevoel dat de sport de plicht heeft om in plekken met mensenrechtenissues zoals deze bewustwording te promoten en een positieve impact achter te laten."

"En ik vind dat er meer moet gebeuren. Wat dat is, ik heb niet alle antwoorden. Maar ik denk dat we altijd meer moeten doen om de bewustwording van dingen waar mensen het moeilijk mee hebben te vergroten."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots