Gridboxen Melbourne verbreed na penalties Alonso en Ocon

Na alle heisa rond foutparkeren op de grid hebben de Australische baanwerkers ingegrepen: op de circuit van Albert Park zijn de gridboxen een stuk breder gemaakt.

Gridboxen Melbourne verbreed na penalties Alonso en Ocon

Het seizoen van 2023 is maar twee races oud, maar de FIA zorgde vrijwel meteen voor een discussiepunt. In zowel Bahrein als Saoedi Arabië deelden de stewards penalties uit voor foutparkeren op de grid. De Alpine van Esteban Ocon en de Aston Martin van Fernando Alonso stonden bij de start namelijk net buiten de lijntjes.

Dat betekende in beide gevallen een tijdstraf van vijf seconden. Voor Esteban betekende het in Bahrein effectief einde race door het foutief inlossen van de penalty, iets waar de FIA Fernando in Jeddah ook van beschuldigde. In het geval van de Spanjaard werden de stewards echter de les gelezen door het juridische team van Aston Martin.

Zin en onzin

Na het tweede incident barstte een discussie los rond de zin en onzin van de regel. Iets te ver naast de lijn parkeren geeft immers geen wezenlijk voordeel ten opzichte van de concurrentie. De rijder start immers niet met een voorsprong op de rest, aangezien hij nog steeds achter de dwarsgeplaatste (en meest belangrijke) lijn staat.

Bovendien waren Ocon en Alonso lang niet de enige coureurs die onder de meest extreme interpretaties van de regel bestraft hadden kunnen worden. Vanwege het slechte zicht vanuit de auto is het immers erg makkelijk om die fout te maken. Daarbij kwam nog eens dat de gridboxes in Bahrein smaller waren dan gebruikelijk is.

20 centimeter

In een poging een derde ronde penalties en discussies voor te zijn hebben de baanwerkers in Melbourne het probleem preventief opgelost. De gridboxen op Albert Park zijn namelijk maar liefst 20 centimeter breder dan voorheen.

Zo kan FIA de regel in stand houden zonder opnieuw een kinderachtige penalty uit te moeten delen. Een win-win situatie dus. Hopelijk zullen meerdere circuits het goede voorbeeld van de Aussies gaan volgen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool