FIA blijft soap sieradenverbod Hamilton krampachtig herhalen

Het aanklagen en vrijspreken van Lewis Hamilton vanwege zijn neuspiercing is inmiddels een routine geworden bij de FIA. Voorafgaand aan de vrije trainingen werd de complete soap binnen een paar minuten herhaald.

FIA blijft soap sieradenverbod Hamilton krampachtig herhalen

Het drama rond de bling van Sir Lewis is zo langzamerhand uitgegroeid tot het toonbeeld van de traagheid, incompetentie, gebrek aan daadkracht en verlammende bureaucratie van de FIA. Vorig seizoen besloot het nieuwe management onder Niels Wittich en Eduardo Freitas de regels rond het dragen van sieraden en brandbaar ondergoed tijdens de sessie opnieuw te gaan handhaven, tot grote woede en frustratie van met name Sebastian Vettel en B.A. Baracus Lewis Hamilton.

Nu Seb met pensioen is blijft Hamilton zich stug verzetten tegen het verbod. Keer op keer worden Lewis en zijn team door de stewards aangesproken op het foutief invullen van documenten en het dragen van sieraden, maar de Brit heeft een maas in de wet gevonden. Met behulp van een doktersverklaring die spreekt van 'medische risico's' en 'ernstige verminking' kom Hamilton er elke keer weer onderuit.

Rewind time

De gang van zaken rond Hamilton's vastgelaste oorbellen en neuspiercing is inmiddels zo vaak voorgekomen dat het binnen de FIA routine geworden is. In Saoedi Arabië werden de aanklacht en de vrijspreking immers op precies dezelfde tijd geupload.

In Melbourne werd opnieuw op de rewind-knop gedrukt, maar duurde het twaalf minuten voordat de stewards het doktersbriefje weer teruggevonden hadden. De verschillende tijden vertellen ons in ieder geval dat het proces nog niet geautomatiseerd is. Dat lijkt echter een kwestie van tijd. Even de tijden, datum en locatie veranderen is immers voldoende.

Volledig vastgelopen

Vooralsnog lijkt er geen einde te komen aan de circusact van de FIA. De organisatie lijkt niet in staat te zijn de zaak los te laten, maar durft ook geen echte straffen uit te delen. Kennelijk is de enige oplossing het stelselmatig posten van dezelfde twee documenten, waardoor de reputatie en geloofwaardigheid van de FIA steeds verder afbrokkelt.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots