Charles Leclerc vraagt fans te stoppen met deurtjebellen

Na meerdere incidenten met overijverige fans heeft Charles zelf een keer aan de bel getrokken. De Monegask roept zijn supporters op te stoppen met het bezoeken van zijn huis.

Charles Leclerc vraagt fans te stoppen met deurtjebellen

Als een van de slechts twintig actieve Formule 1 coureurs ben je nu eenmaal een publiek figuur. Het privilege om met de snelste racewagens ter wereld te rijden levert de nodige voordelen op, maar het heeft ook een keerzijde.

Nu de F1 populairder is dan ooit is de kans om lastig gevallen te worden door fanatieke fans immers ook een stuk groter geworden. Bij Ferrari-rijder Charles Leclerc werd dat feitje de laatste tijd pijnlijk duidelijk gemaakt.

Tifosi aan de deur

Leclerc heeft de laatste tijd namelijk moeten kampen met groepen fans die zich bij zijn appartement in Monaco verzamelden. Op de een of andere manier was zijn adres namelijk openbaar gemaakt.

De tifosi belden constant aan in de hoop Charles te zien, foto's te kunnen maken en handtekeningen te verzamelen. De incidenten kwamen kennelijk zo vaak voor dat Charles zich genoodzaakt zag met een statement te komen op zijn Instagram-account. In maar liefst drie talen vroeg hij zijn fans om afstand te bewaren en zich respectvol te gedragen:

"Tijdens de afgelopen paar maanden is mijn adres op de een of andere manier openbaar geworden, wat ertoe heeft geleid dat mensen zich onder mijn appartement verzamelden, bij mij aanbelden en vroegen om foto's en handtekeningen."

"Ook al ben ik altijd blij om er voor jullie te zijn en ik echt jullie support waardeer, [vraag ik jullie] alsjeblieft om mijn privacy te respecteren en jezelf ervan te weerhouden naar mijn huis te komen. Ik zal niet naar beneden komen als je mijn huis bezoekt. Jullie support, zowel in persoon als op social media, betekent alles voor me, maar er is een grens die niet overschreden zou moeten worden."

Breder probleem

@f1racing_gp

No personal space given by these fans... 👀 #fyp #formula1 #charlesleclerc #fan #harrassing

♬ Polozhenie - Izzamuzzic Remix - Скриптонит

De aanvaringen van Leclerc zijn onderdeel van een breder probleem binnen de Formule 1. Vorig jaar waren er meerdere meldingen van ongepast gedrag op de tribunes en binnen de paddock, al waren sommige claims niet per se op waarheid berust.

Pierre Gasly meldde vorig jaar echter dat zowel in Mexico als in Austin zijn persoonlijke tas door fans opengemaakt was. De Fransman gaf toe zelfs liever in zijn motorhome te blijven. Conculega's Lando Norris en Carlos Sainz spraken zich ook uit tegen het respectloze en grensoverschrijdende gedrag.

Het is te hopen dat het commentaar en berichten zoals die van Charles Leclerc voldoende zullen zijn om een einde te maken aan deze praktijken.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots