Alpine wil standaard maand pauze in openingsfase F1-seizoen

Als het aan de Franse formatie ligt plant de Formule voortaan standaard een drie weken lange siesta in na de eerste drie Grand Prix. De stress van het steeds langer wordende seizoen maakt zo'n pauze volgens teamchef Otmar Szafnauer steeds meer een absolute noodzaak.

Alpine wil standaard maand pauze in openingsfase seizoen

De Formule 1 blijft maar groeien. Zowel in populariteit, waarde, kijkcijfers, interesse, het formaat van de auto's en het aantal races op de kalender zijn flinke plustekens te ontdekken. Dat laatste wordt echter steeds meer een probleem.

Nu er bijna de helft van het jaar geracet wordt staan de mannen en vrouwen achter alle actie op de baan steeds meer onder druk. Op aansturen van Liberty Media en de FOM telt de kalender immers al 23 races. Volgens de originele planning waren dat er zelfs 24, totdat bleek dat China de overbekende virusproblemen niet op tijd opgelost kon krijgen.

Lewis Hamilton wint in China, Shanghai 2019.

Eureka-momentje

Door het wegvallen van Shanghai ontstond een gat van dik drie weken tussen Australië en Azerbeidzjan. Zo'n lange pauze zo vroeg in het seizoen is uiteraard een doorn in het oog van de promotors, sponsors, social mediakanalen, journalisten en bovendien de fans. Voor een andere groep komt het echter prima uit.

Volgens Alpine teambaas Otmar Szafnauer heeft de toevallig ontstane pauze zelfs gezorgd voor een eureka-momentje. De winter/lentestop valt namelijk in bijzonder goede aarde bij het personeel van de Franse formatie:

"Deze pauze, ook al niet gepland, in een kalender die 23 races heeft een een hoop achter elkaar en triple headers, het is mooi om nu een pauze van drie weken te hebben, een pauze van drie weken in augustus en een pauze met kerst. Misschien is het gewoon puur geluk dat we de kennis opgedaan hebben dat het goed is om het op deze manier te doen."

Rustmomenten

Otmar is zo in zijn nopjes met de lege maand dat hij het graag een structureel onderdeel van de kalender zou willen maken. Aangezien het einde nog lang niet in zicht is wat betreft het aantal races per seizoen (door de toevoeging van meer Sprints) lijkt het de Amerikaan een puik idee om een voorjaarspauze in te lassen. Gecombineerd met de zomerstop in augustus en de winterse onderbreking van december zou dat zijn personeel voldoende rust moeten kunnen gunnen:

"Misschien zou het opzettelijk moeten zijn in de toekomst. Ik weet dat het seizoen net begonnen is maar het gaat niet alleen om de start van het seizoen, want een hoop mensen hebben hard gewerkt in de winter, de auto geprepareerd voor de test, dan de races en nu een kleine pauze hebben helpt je gewoon bij wat er komen gaat. En dan in augustus heb je nog een pauze. Het zou de manier voor de toekomst kunnen zijn."

Formule 1
  • BWT Alpine F1 Team, NL Beeld / Proshots