Slippers aan achter het stuur? In deze landen krijg je een dikke boete (of celstraf!)

Op vakantie even snel van of naar het strand met de auto? Het kan je een flinke rekening opleveren. In bepaalde landen is het namelijk illegaal om met slippers aan te rijden!

Slippers aan achter het stuur? In deze landen krijg je een dikke boete 

Bij warm weer is het wel eens lekker om je normale stappers te laten voor wat ze zijn. Een setje slippers is immers veel luchtiger en comfortabeler bij tropische temperaturen.

Aangezien de meeste mensen geen zin hebben om telkens van schoenen te wisselen stappen er grote groepen met teenslippers aan achter het stuur. In Nederland is dat geen enkel probleem, maar op vakantie kan het nog wel eens voor onaangename extra kosten gaan zorgen. We zetten het even op een rijtje.

Frankrijk | 90 euro boete

Frankrijk is een van de populairste bestemmingen voor Nederlandse vakantiegangers. Je doet er dus goed aan om de lokale verkeerswetten even door te nemen. Wanneer de politie of gendarmerie je ziet rijden zonder passend schoeisel krijg je zonder pardon een boete van 90 euro mee.

Spanje | 80-200 euro boete

Net als Frankrijk is Spanje altijd in trek onder de Hollanders. Het land gaat zelfs nog veel verder dan de bovenburen bij het handhaven op slippers en flip flops. De ondergrens van de boete is met 80 euro iets lager, maar kan zomaar oplopen tot 200 euro als de politie constateert dat je moedwillig een gevaarlijke situatie veroorzaakt.

Problemen met loszittende slippers oplossen door ze uit te doen haalt ook niets uit: ook op blote voeten ben je in Spanje gewoon illegaal bezig.

Verenigd Koninkrijk | 100-5000 pond

In het VK is het niet specifiek bij wet verboden om met teenslippers of blootsvoets een auto te besturen. Toch kun je tegen de lamp lopen als de politie constateert dat je een gevaarlijke situatie veroorzaakt. Aangezien je je al moet aanpassen aan links rijden en schakelen kan dat nog wel eens gebeuren.

Wanneer je in een dergelijke situatie belandt zonder passend schoeisel riskeer je een boete van 100 pond (116 euro) voor het moedwillig veroorzaken van een potentieel gevaarlijke situatie. Ben je betrokken geraakt bij een ongeval, dan zou je voor het gerecht kunnen komen, waarna de boete mogelijk oploopt tot maar liefst 5.000 pond (5838 euro).

Amerika | 300 - 2.500 dollar en 90-365 dagen celstraf

De voormalige kolonie volgt ongeveer dezelfde lijn als de Britten, maar uiteraard bigger and better. Met flip flops of blote voeten heb je achter het stuur niets te vrezen van de Amerikaanse politie. Veroorzaak je door een klemgeraakte teenslipper echter een ongeval, dan kom je mogelijk flink in de penarie.

Uiteraard verschillen de gevolgen enorm afhankelijk van de staat waarin je de botsing veroorzaakt. In de staat New York kun je er met een boete van 300 dollar (276 euro) vanaf komen wanneer het je eerste vergrijp is. In Californië loopt dat bedrag op tot 1.000 dollar (922 euro) en in Virginia moet je zelfs 2.500 dollar (2.306 euro) aftikken.

Die laatste staten maken het echter nog bonter door gevangenisstraffen te verbinden aan de overtreding. In het altijd zonnige Californië verdwijn je mogelijk voor 90 dagen achter de trailes, terwijl je in Virginia zomaar een jaar vastgezet zou kunnen worden. Het loont dus altijd om toch maar even je Nikes weer aan te schieten.

Algemeen
  • Adobe Stock, NL Beeld / Abaca Press / PA Images, PhotoShot