Na een moeilijke en omstreden ontwikkelingsperiode wist de Le Mans Hypercar-klasse dit jaar eindelijk de beloofde spanning en sensatie te leveren op Le Mans. Een populaire overwinning voor Ferrari maakte een einde aan de hegemonie van Toyota en de 3-4 van Cadillac gaf goede hoop voor de nieuwe LMDh-divisie. Temidden van alle hype zou je al bijna vergeten dat een ander doel van het originele LMH nog niet bereikt is.
Homologatiespecials
Bij de aankondiging van de Hypercar-klasse in 2018 meldden de FIA en ACO namelijk nog trots dat het legendarische GT1-tijdperk terug zou keren. De nieuwe racers zouden namelijk gebaseerd worden op straatlegale hypercars, vandaar de naam.
Merken zoals Koenigsegg, McLaren en Aston Martin waren van plan vanuit dat startpunt te werken, terwijl Toyota juist de bestaande LMP1-machine ombouwde naar een straatauto. Vanwege constant gesleutel aan de reglementen (en het omvallen van Aston Martin) werd dit element van de reglementen echter nooit gerealiseerd.
Verder dan een showrun voor de extreem krappe Toyota GR Super Sport en een paar renders van de 1400-pk sterke Glickenhaus kwam het niet. Het project van McLaren ging in de ijskast, maar de wagen van Aston Martin kwam uiteindelijk op de markt als de Valkyrie AMR Pro.
9X8 "Street"
Ondanks het recente succes van Hypercar is het nog altijd angstvallig stil rond de geplande straatlegale versies van de racers. Zelfs bij Toyota wordt er geen woord meer gerept over de GR Super Sport. De mannen en vrouwen van TopGear.com vonden het een goed idee om die stilte te doorbreken met een vraag richting concurrent Peugeot. De unieke vleugelloze, hybride 9X8 zou zich namelijk prima lenen als basis voor een straatauto.
Peugeot CEO Linda Jackson reageerde ontkennend, maar liet de deur toch op een kiertje:
"Nee. Het zit niet in de pijplijn. Als je aankomt met een blanco cheque dan kunnen we altijd praten. Het is een van die dingen dat wanneer er iemand aankomt, waarom dan niet? Misschien heb ik nu de deur opengezet? Er komt misschien iemand bij ons langs, dat weet je nooit."
Sneller dan de racer
De 9X8 LMH wordt aangedreven door een 2,6 liter twin turbo V6 en een 200 kilowatt (271 pk) sterke elektromotor. Vanwege de noodzaak om de prestaties gelijk te trekken met LMDh is het systeemvermogen beperkt tot zo'n 680 pk. Dit betekent dat het vermogen van de verbrandingsmotor aangepast moet worden aan de status van de accu. Is de accu leeg, dan moet de V6 de volle 680 pk op zichzelf leveren. Zit de accu weer vol, dan wordt de motor teruggeschroefd om het vermogen van de elektromotor ruimte te geven.
Het nodeloos ingewikkelde systeem zou voor de productieversie van de 9X8 uiteraard niet nodig zijn. Net als de beloofde Glickenhaus zou de straatversie van de Peugeot veel meer vermogen kunnen leveren. Het legaliseren van de V6 zou bovendien geen groot obstakel moeten zijn. Mercedes-AMG lukte het immers ook met de F1 power unit in de AMG One. Totdat we een miljardair met een Peugeot-fetisj vinden zal het echter allemaal luchtfietserij blijven.
- Stellantis Media, Toyota, Peugeot Sport, Aston Martin