Verstappen is klaar met moderne F1: 'Ik zou zeker de hybride afschaffen'

Volgens de regerend wereldkampioen kunnen de huidige én toekomstige reglementen meteen de prullenbak in. Max pleit voor kleinere, veel lichtere auto's met 13-inch wielen, meer drag en een soepele V8.

Verstappen is klaar met moderne F1: 'Ik zou zeker hybride afschaffen'

De Formule 1 kampt al jaren met een groot probleem: de auto's. In de afgelopen twintig jaar zijn de bolides steeds groter, zwaarder, gecompliceerder en stiller geworden. Krijsende, nerveuze machines werden langzamerhand vervangen door logge, efficiënte hybrides met de lengte van een Rolls Royce Phantom.

Met de overstap naar de ground effect generatie werden de auto's iets kleiner, maar vooral veel zwaarder. De aankomende regels voor 2026 lijken dat bovendien niet te veranderen.

Weg met de hybride

Voor de meeste huidige fans en coureurs zijn deze ontwikkelingen niet zo storend. Zonder duidelijk vergelijkingsmateriaal is er immers niets om je over op te winden. Red Bull-kopman Max Verstappen ergert zich echter groen en geel aan de huidige en toekomstige generatie F1-wagens, ondanks het feit dat hij er zo succesvol mee geweest is.

Tegenover de pers in Silverstone schetste de Nederlander een beeld van wat hij precies zou veranderen om zijn ideale F1-machine te creëren. Met name de 'onnatuurlijke' manier waarop de turbo-hybride power units hun vermogen afgeven kan Max na acht seizoenen in de sport nog altijd niet bekoren. De natuurlijk ademende V8 uit de demowagens van Red Bull hebben bij Verstappen de voorkeur:

"Deze [huidige] auto's zijn natuurlijk ongelooflijk snel. Ik genoot nog steeds van de 2020 en 2021-auto's. Ze waren een beetje wendbaarder en leuker, maar ze waren ook heel zwaar."

"Ik zou zeker de hybride afschaffen. Ik denk de hele tijd, als ik weer in een V8 spring, ben ik altijd zo verbaasd over hoe soepel de motor is. De topsnelheid is langzaam vergeleken met wat we nu hebben, maar het is gewoon hoe de motor oppakt, en het koppel. De vermogensafgifte is zo soepel, het terugschakelen en het opschakelen. Het is zoveel natuurlijker dan we nu hebben."

De V8-generatie

Naast de soepelheid van de motor is Max ook een fan van het formaat, gewicht en de 13-inch wielen van de V8-generatie. De Nederlander begrijpt dat strengere veiligheidseisen een terugkeer naar de 500 kilo uit de jaren '90 onmogelijk maken, maar doorgaan op het huidige niveau is voor hem geen optie:

"Natuurlijk, de veiligheidseisen, ze moeten omhoog en ze moeten verbeterd worden. Dat is waarom de auto's zwaarder en zwaarder worden, om het chassis sterker te maken, al deze dingen. Dus daar ligt natuurlijk de schuld."

"We kunnen niet terug naar 500 kilo, 550 kilo, maar ik denk dat waar we op dit moment zijn veel te zwaar is. We moeten daar naar kijken. Ik denk ook dat de banden, die grote banden, je ziet niet veel als je de bochten in gaat wat betreft het aansnijden van een apex. Dus ik heb de voorkeur voor de kleinere banden. Het was veel leuker."

Geen zin in '26

In 2026 lijkt de Formule 1 faliekant tegen de wensen van Verstappen in te gaan. De auto's worden nog ingewikkelder, nog zwaarder en nog meer geautomatiseerd. De Nederlander kijkt dan ook niet bepaald uit naar de volgende generatie:

"Er zijn best veel dingen die ik zou veranderen. Ik zou de auto's ook meer drag laten hebben, zodat je niet zoveel op de DRS hoeft te vertrouwen. Met deze nieuwe auto's in '26, ze lijken veel minder drag te hebben. Dus het zal ook nog eens nog moeilijker worden om in te halen."

"En ook de manier waarop je tijdens het remmen bijna letterlijk vol op het gas blijft staan. Ik denk dat het gewoon een vreemde sfeer zal creëren. Het is een beetje zoals met de geblazen diffusers, gewoon bijna volgas. Voor mij is dat gewoon heel vreemd. En dan ook met de actieve aero, die zichzelf reguleert. Het ziet er een beetje apart uit voor mij. "

"Ik denk dat het gewoon dingen te ingewikkeld maakt, en wat betreft de motor moeten we er echt naar kijken. Het voelt gewoon niet goed dat je een auto zo moet rijden."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool