Valentino Rossi pakt overwinning op vier wielen

We hebben er even op moeten wachten, maar het is hem toch gelukt. Zevenvoudig MotoGP-kampioen Valentino Rossi heeft zijn eerste internationale overwinning op vier wielen binnen!

Valentino Rossi pakt overwinning op vier wielen

De top van de tweewielersport moet het inmiddels al bijna twee jaar doen zonder de absolute koning. Valentino Rossi besloot namelijk op 42-jarige leeftijd zijn MotoGP-fiets te verruilen voor een GT3-bolide. Rondscheuren in een vierwieler leek The Doctor een veel meer ontspannen - en vooral minder gevaarlijke - bezigheid.

De Italiaan reed in eerste instantie een Audi R8 LMS GT3 van het Belgische Team WRT, maar toen de fabrikant het LMDh-schrapte Valentino samen met het team over naar BMW. In december 2022 werd hij ingelijfd bij het officiële fabrieksteam.

Thuisoverwinning

Acht maanden later heeft Rossi zijn eerste internationale overwinning op vier wielen op zak. Bij het Fanatec World Challenge Europe Sprint Cup raceweekend op het circuit van Misano haalde Rossi met teamgenoot Maxime Martin de beker binnen bij race 2. De winst was voor Rossi extra speciaal, aangezien zijn geboorteplaats Urbino op slechts 40 kilometer van het Misano World Circuit Marco Simoncelli ligt.

Geen verrassing

Rossi op Fiorano met een Ferrari F2008, 2010.

Het feit dat Rossi ook op vier wielen een winnaar kan zijn is al jaren een publiek geheim. De Italiaan testte zo vaak als hij kon met allerlei racewagens, van DTM tot Formule 1. Daarnaast was hij regelmatig op rallystages te vinden met zijn eigen WRC-bolides. In 2006 werd Valentino zelfs even serieus overwogen door het Formule 1-team van Ferrari.

Rossi zette bij een test op het circuit van Valencia de negende snelste tijd in een veld van dertien coureurs. Zijn ronde was ongeveer een seconde langzamer dan die van Michael Schumacher, maar sneller dan ervaren Grand Prix racers als Mark Webber, David Coulthard en Jarno Trulli.

De motorlegende besloot uiteindelijk toch trouw te blijven aan zijn sport, terwijl de Scuderia Kimi Räikkönen lospeuterde bij McLaren als vervanger voor Schumacher. Het leverde Rossi uiteindelijk nog eens twee titels op in 2008 en 2009. De tijd zal het leren of hij ook als GT-racer ooit een titel bij zal kunnen schrijven.

Autosport
  • BMW, NL Beeld / Proshots