Hamilton snapt klachten over loodzwaar Qatar niet: 'Ik wil pijn voelen'

Sir Lewis snapt niets van de klachten van zijn conculega's over de loodzwarre hitte en luchtvochtigheid in Qatar. Volgens de Brit moeten ze niet flauwvallen en zeuren, maar gewoon wat harder gaan trainen.

Hamilton snapt klachten over loodzwaar Qatar niet: 'Ik wil pijn voelen'

De Grand Prix van Qatar is de geschiedenisboeken in gegaan als een van de zwaarste van de moderne Formule 1. Een combinatie van extreme hitte, hoge luchtvochtigheid, een circuit met veel hogesnelheidsbochten en door Pirelli verplichte korte stints zorgden ervoor dat meerdere coureurs naderhand het medisch centrum op moesten zoeken.

Mannen zoals Alex Albon, Nico Hülkenberg en Lance Stroll konden bijna niet uit de auto komen. Esteban Ocon gaf zelfs meerder keren over in zijn helm, terwijl Logan Sargeant vroegtijdig moest stoppen vanwege uitdroging.

Harder trainen

Volgens Lewis Hamilton moeten de coureurs die het in Qatar zo zwaar hadden gewoon niet zo zeuren. Zware, hete races zijn immers van alle tijden en F1-coureurs zijn toch echt topatleten. Als topsporters moeten coureurs gewoon nog harder gaan trainen om voorbereid te zijn op dit soort extreme omstandigheden:

"Dit is een extreme sport en we worden heel veel betaald voor wat we doen. En vanuit mijn oogpunt, als ik me niet geweldig voel aan het eind van de race, dan moet ik gewoon harder trainen. En dat is hoe het voor mij geweest is."

Geen ronde gereden

Hamilton zegt juist te genieten van de moeilijkheden en de fysieke pijn die loodzware races veroorzaken. Die opmerking is echter lichtelijk ironisch, aangezien de Grand Prix van de Brit maar een paar honderd meter lang was. Sir Lewis reed in de eerste bocht immers al tegen teamgenoot George Russell aan, waardoor hij zichzelf uitschakelde. Toch heeft hij zijn mening klaar:

"Ik zal zoals altijd controversieel zijn. Natuurlijk heb ik de race niet gedaan - dus ik heb de pijn die de coureurs gevoeld hebben niet gevoeld. Maar ik ben hier duidelijk al een lange tijd. Maleisië was veel heter dan die race. En ik weet hoe het is om vier of meer kilo te verliezen in de race en achteraf amper te kunnen staan.

Pijn voelen

De zevenvoudig wereldkampioen sloot zijn betoog af met de stelling dat de Formule 1 nu eenmaal een extreme sport is. De race inkorten en makkelijker maken zou voor hem dan ook een doodzonde zijn. Lewis wil namelijk juist die extreme fysieke pijn in zijn lichaam voelen:

Mijn gevoel erbij is...dit is een extreme sport. Je hebt geen marathonrenners die flauwvallen na de marathon, die zeggen dat je het korter moet maken. Ik wil persoonlijk niet dat ze de races inkorten en het makkelijker maken voor ons."

"Ik wil dat het extreem is. Ik wil het verschil voelen, ik wil pijn voelen in mijn lichaam, hopelijk met die extra training die je doet helpt het je om die extra ronde te pakken en die race te winnen. Dat is waar dit om draait."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press