Zien: eerste foto's Red Bull-Ford power unit

De veelbesproken Red Bull-Ford motor is alvast het internet op gelekt. Het prototype van de nieuwe RBPT-unit komt echter bekend voor.

Zien: eerste foto Red Bull-Ford power unit

Voor 2026 gooit de Formule 1 opnieuw het roer volledig om. Naast kleinere, iets lichtere auto's met actieve aerodynamica zet de sport in op een volledig herzien power unit concept.

De bekende 1,6 liter V6 zal in grote lijnen hetzelfde blijven, maar worden ontdaan van de gespleten turbo, MGU-H, variabele inlaat en zo'n 300 pk. Het verschil moet worden goedgemaakt door een veel sterkere MGU-K en een grotere accu, waardoor het elektrisch vermogen stijgt van 161 naar 475 pk.

Ferrari, Mercedes, Renault, Honda, Audi, Cadillac en Red Bull-Ford hebben toegezegd zo'n nieuwe machine te ontwikkelen.

RBPT-Ford

Door de succesvolle jaren met Honda en de status van Red Bull als de dominante grootmacht in de sport verdient het RBPT-Ford programma misschien wel de meeste aandacht. Volgens teambaas Christian Horner wordt de motor immers weer de bepalende factor voor de nieuwe generatie, net als in 2014-2016.

Met het gerucht dat Mercedes een voorsprong van enkele maanden heeft bij de ontwikkeling lijkt de geschiedenis zich inderdaad te herhalen. Alle ogen zijn dus gericht op Red Bull en nieuwe motorpartner Ford. Een gelekte foto van een prototype RBPT-motor geeft die ogen echt iets om naar te turen.

Oude bekende

Volgens F1's tech expert Craigh Scarborough hebben we te maken met een echte 2026-motor. De aanwijzingen zijn de gewijzigde ruimte bij de inlaat voor een andere turbo en een RBPT-merk op het gegoten in plaats van gefreesde onderblok.

Toch komt de motor komt opvallend bekend voor. De kleppendeksels en cilinderkoppen lijken namelijk als twee druppels water op die van de oudere Honda power units. Het is overduidelijk waar Red Bull de inspiratie vandaan gehaald heeft. De invloed van Ford beperkt zich waarschijnlijk tot het elektrische gedeelte. De eerste foto van een kale motor vertelt ons uiteraard niets over de prestaties of de betrouwbaarheid, maar bevestigt de zelfvertrouwde verhalen van Christian Horner over een motor op de testbank wel.

RBPT-Ford zal in eerste instantie alleen de wagens van Red Bull en het herboren AlphaTauri Racing Bulls van power units voorzien. De Powertrains-divisie heeft echter capaciteit voor nog eens vier teams. Wellicht dat ene M. Andretti voor de periode 2026-2027 nog interesse heeft.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool