Cadillac officieel F1 power unit leverancier vanaf 2028

Na maanden speculatie en lege beloftes heeft General Motors eindelijk daad bij het woord gevoegd. Onder de Cadillac-naam heeft het concern zich ingeschreven als F1 power unit leverancier.

Cadillac officieel F1 power unit leverancier vanaf 2028

Het Formule 1-project van Andretti Global en Cadillac kan nog altijd niet op unaniem vertrouwen rekenen. Het huwelijk tussen een raceteam dat nog nooit zelf een auto gebouwd heeft en een fabrikant met nul ervaring in de Formule 1 wierp nu eenmaal de nodige vraagtekens op.

Toen duidelijk werd dat de inzet van GM's luxemerk Cadillac zich (zeker in eerste instantie) zou beperken tot wat stickers op een Renault-motor sloeg de scepsis toe. Andretti leek de automotive reus er vooral bijgehaald te hebben om de kritiek vanuit de Formule 1 over prive-teams te doen verstommen. Michael Andretti's belofte dat Cadillac heus wel zelf een motor zou gaan bouwen kwam door deze voorgeschiedenis nogal loos over.

Officiële leverancier

Ondanks alle twijfels rond het project heeft GM toch voet bij stuk gehouden. Zojuist werd bekend dat het concern zich officieel ingeschreven heeft als motorleverancier in de Formule 1. De deadline ligt echter veel verder weg dan verwacht: pas vanaf 2028 zullen de Amerikanen een eigen power unit gaan inzetten.

Daarmee zit GM twee seizoenen achter de concurrentie van Mercedes, Ferrari, Renault, Audi, Honda en Red Bull-Ford. Dat geeft het power unit team van Cadillac twee jaar achterstand, maar ook net zoveel tijd om te leren van de fouten van anderen bij het ontwikkelen van de nieuwe generatie power units.

GM-president Mark Reuss is in ieder geval al enthousiast:
"We zijn opgewonden dat onze nieuwe Andretti Cadillac F1-inschrijving aangedreven zal worden door een General Motors Power Unit. Met onze diepe expertise van engineering en de racerij zijn we er zeker van dat een succesvolle power unit voor de serie zullen ontwikkelen, en we Andretti Cadillac zullen positioneren als een echt fabrieksteam. We zullen het opereren met de allerbesten, op de hoogste niveaus, met passie en integriteit die zal helpen de sport naar een hoger plan te tillen voor racefans over de hele wereld."

Gevolgen voor Andretti

Wat de tijdlijn van GM's motorproject zal gaan betekenen voor Andretti is nog niet helemaal duidelijk. Het team is er immers op gebrand om al in 2025 aan de start te staan. In 2026 zal er als onderdeel van de nieuwe Concorde Agreement tussen de F1 en de teams naar verwachting immers een immense verhoging van het inschrijfgeld tot stand komen. Die wijziging zal Andretti zomaar 400 miljoen dollar méér kunnen gaan kosten.

Nu de beoogde deal met Renault verlopen is zit Andretti ogenschijnlijk in het nauw, ondanks het duimpje omhoog van de FIA. Het team moet nog steeds goedgekeurd worden door de commerciële kant van de Formule 1. Zonder nieuwe leverancier heeft Andretti voor Formula One Management en Liberty Media in eerste instantie geen toegevoegde waarde. Het is dus veel makkelijker geworden om Andretti alsnog af te wijzen.

Het huidige sportieve reglement geeft Andretti echter het recht op motoren van de actieve motorleverancier met de minste klanten. Tot 2025 is dat hoe dan ook Renault. Onder druk van de FIA zou het originele plan van omgekatte Franse power units alsnog door kunnen gaan. Vanaf 2026 is GM-partner Honda echter ook een optie, aangezien de Japanners overstappen naar Aston Martin. Een wissel zal echter niet eenvoudig gedaan zijn. Tot de daadwerkelijke komst van GM in 2028 blijft de positie van Andretti angstvallig wankel.

Formule 1
  • Cadillac, NL Beeld / Action Press