Toyota geeft de Aygo niet op

Het is een dilemma voor autoproducenten: met zijn flinterdunne marges is het kleinste segment volstrekt onaantrekkelijk, maar aan de andere kant haal je er op sommige markten (looking at you, Nederland) wel bakken aan afzet mee. Voor Toyota reden genoeg om niet te stoppen.

Toyota Aygo

Wie graag geld verdient, doet er goed aan ver weg te blijven bij de allerkleinste auto's, in vaktaal het A-segment genoemd. Alles is hier tot drie cijfers achter de komma berekend, en schrapen is het devies. Immers, voor ergens onderin de €10.000-regionen heb je al een volledig functionerende auto, waarmee je met een beetje moeite zelfs je rijbewijs kwijt kan raken, en waarin je op zich ook nog een lange rit kunt maken, zonder compleet geradbraakt aan te komen. Dat is een complete wagen, voor de prijs van twee keer een optie aanvinken bij Porsche.

Met deze gedachte in het achterhoofd overwegen steeds meer fabrikanten het A-segment te verlaten. Ford deed het al, hoewel het nog heel kort een poging waagde met de Ka+ als budgetwagen, maar dat initiatief was hier gedoemd te mislukken. De Volkswagen Up-drieling gaat vooralsnog elektrisch, en het is de vraag of PSA nog met opvolgers van de Peugeot 108 en Citroën C1 komt, als de samenwerking met Toyota per 2021 eindigt. Eigenlijk zitten alleen de Koreanen met de Hyundai i10 en Kia Picanto nog vrij stevig in het zadel.

Nieuwe Aygo krijgt SUV-styling

Ook Toyota gaat niet bij de pakken neerzitten, en bouwt moedig voort aan zijn A-segmenters. Ook al is de tamelijk briljante iQ al jaren uit productie, de Aygo blijft. Autocar sprak met de VP van Toyota Europe, Matt Harrison, die het kleinste model als 'a profitable business equation' kenschetst. Niet alleen draait Toyota met 100.000 Aygo's per jaar een goed volume, het is ook een typisch model dat bereikbaar is voor jonge mensen. Dit is belangrijk, omdat de gemiddelde leeftijd van de autokoper op 231 jaar ligt, en fabrikanten zich al sinds jaar en dag het hoofd breken over hoe ze toch jongeren kunnen bereiken

Enfin, je eerste auto vergeet je nooit, en het kan een goede klantenbinder zijn. Toyota hoopt dat jonge Aygo-rijders verder in hun leven bij het merk blijven, en doorstromen naar de grotere auto's van de Japanners. Maar dan moet de Aygo wel hip, fris, lit, dank, skrrt en happening zijn. Dat wordt nu nagejaagd met een lekker expressieve styling, kleurtjes, en veel mogelijkheden de auto aan te kleden. In de toekomst moet een kleine SUV-icering bijdragen aan de populariteit van de Aygo. Dat wordt nog een mooi conundrum: teken maar eens een auto van 3,60 meter, die SUV'ig is, maar er niet als een kei-car uitziet. We gokken op een design in de trant van een Renault Captur, met een styling die wellicht iets meer naar Crossover neigt.