Regen en boeren zorgen voor drukste herfst ooit

De Nederlandse wegen hebben de drukste herfst ooit achter de rug, gemeten in filezwaarte. Niet alleen vervelend weer, maar ook langzame trekkers zorgden ervoor dat de hoofdwegen regelmatig dichtslibden.

Boeruhh

Het zal voor u geen verrassing zijn dat het aantal files de afgelopen jaren weer toeneemt. Begin jaren '10 hadden we het qua drukte nog vrij goed, als gevolg van crisisjaar 2009, maar in de tweede helft van de jaren '10 werd het drukker, drukker, en drukker. Door middel van wegverbredingen werden pijnpunten weggenomen, maar inmiddels groeit het verkeer harder dan de wegen verbreed worden kunnen.

Afgelopen herfst gaat de boeken in als de drukste ooit, zo meldt Rijkswaterstaat. De drukste maanden van 2019 op de snelweg waren de maanden oktober en november. Ten opzichte van 2018 is de filedruk met ruim 10% gestegen. En dat zonder noemenswaardig winterweer, afgezien van een laf sneeuwbuitje.

Oorzaak

De oorzaak van deze drukte moet vooral gezocht worden in het dagelijkse verkeer. Logisch. Meer dan 70% van de drukte komt door verkeer dat dagelijks van A naar B pendelt, of door bijvoorbeeld vrachtverkeer. 

Zo'n 16% van de vertragingen komt door een ongeluk, waarbij niet duidelijk is of kijkersfiles door rubbernekkende mensen uit de tegengestelde richting hier ook bijhoren. Wij hanteren overigens het ietwat radicale standpunt dat mensen die dit doen hun rijbewijs moeten inleveren, en dat mensen die dit ook nog filmen, standrechtelijk geëxecuteerd dienen te worden. De resterende drukte komt door pechgevallen, afgevallen lading, evenementen en demonstraties. In deze laatste categorie namen de files dit jaar met een factor vijf toe. Bedankt, boeren! Een klein lichtpuntje: we zitten nog niet op de filedruk van topjaar 2007, ondanks een groter verkeersaanbod.

Drukste dagen in 2019

Rijkswaterstaat benoemt de volgende dagen als drukste van 2019:

  1. Donderdag 28-11-2019, oorzaak: regen 
  2. Dinsdag 26-11-2019, oorzaak: regen 
  3. Woensdag 29-05-2019, oorzaak: dag voor Hemelvaart 
  4. Donderdag 3-10-2019, oorzaak: ongevallen regio Rotterdam 
  5. Dinsdag 1-10-2019, oorzaak: boerenprotesten 
  6. Woensdag 16-10-2019, oorzaak: boerenprotesten