Hüürüü! Erdogan heeft zijn eigen elektrische auto

Met Elon Musk en Volkswagen kwam president Erdogan van Turkije er niet uit, en daarom deed hij het zelf. De elektrische auto uit Turkije kwam er TOGG. En dat is ook zijn naam. De wederopstanding van het Ottomobiliaanse rijk kan beginnen.

TOGG Erdogan

Recip Tayyip Erdogan greep tweede kerstdag niet aan om eens relaxt wat dingen te ontkennen. Welnee, de president van Turkije reed enkele meters in de eerste van twee modellen die de nieuwe autofabrikant TOGG heeft ontwikkeld. Turkije moet ook aan de elektrische auto, en bij voorkeur een die in Turkije wordt gebouwd. 

Met Elon Musk en Volkswagen kwam Erdo er niet uit en daarom deden de Turken het zelf maar. Net als zijn grote voorbeeld Poetin heeft Erdo nu een eigen autofabriek. Vanaf 2022 moeten er een SUV en een Sedan uit de fabriek rollen. Dat is bijna nog ambitieuzer dan de snelheid waarmee Elon Musk zijn Tesla's naar de markt wil brengen.

Voor de designs is TOGG naar Pininfarina gerend en dat zorgt ervoor dat de beide auto's er verrassend goed uitzien. Over de vormgeving is dus niets te klagen. Ongetwijfeld zullen de Italianen ook wat te zeggen hebben over de techniek. Ze zijn immers met hun elektrische Battista zelf hard aan de weg aan het timmeren, terwijl ook moederbedrijf Mahindra in India werkt aan elektrische auto's. De TOGG's moeten rond de 500 kilometer lopen op een keer laden en krijgen naar keus twee- of vierwielaandrijving. Dat wordt dus drie keer opladen om de Ottomobilianen naar Wenen te rijden.

Tijdens de proefrit die Erdogan maakt is in ieder geval goed te zien dat de auto nog niet af is. De schermen in het dashboard geven weliswaar leuke graphics weer, maar ze vertellen de bestuurder precies niets over de snelheid en de accu's. Ook het schermpje naast de bestuurder -dat waarschijnlijk de spiegelcamera's weergeeft- lijkt niet bepaald subtiel weggewerkt. Er is nog het een en ander te doen, maar de eerste beelden zien er niettemin veelbelovend uit. Tüüüt. Tüüüüüt

Elektrisch
  • ANP & TOGG