Ontsnapte oud-Renault-Nissan-CEO Carlos Ghosn spreekt

Carlos Ghosn is ontketend. Letterlijk. De uit Japan ontsnapte oud-CEO van Renault en Nissan spreekt voor het eerst sinds zijn vlucht. In de Libanese hoofdstad Beiroet houdt de gevallen topman een monoloog hoe het allemaal 'unbelievable' is.

Carlos Ghosn

Carlos Ghosn is woest. Hij werd meer dan een jaar in Japan gevangengehouden. Aanvankelijk in een cel en vervolgens in een huisarrest. Hij is daarom ontsnapt. Volgens Ghosn is het onwaarschijnlijk dat hij een eerlijk proces had gekregen. Meer dan 99 procent van de verdachten in het land van de Rijzende Zon bekent uiteindelijk, volgnes Ghosn is het onder buitenlanders nóg hoger.

Hij moest daarom Japan ontvluchten. Daarnaast is hij onschuldig. Althans dat vindt hij zelf, hij komt met bewijsstukken waaruit blijkt dat alle door hem gepleegde fraude geen fraude was. Volgens Ghosn waren de mensen bij Nissan allemaal op de hoogte van zijn doen en laten.

Ook de feesten in het paleis van Versailles waren niet clandestien. De rekeningen daarvan waren wellicht wel wat hoog, maar ook dat was van tevoren afgesproken.

Naast het persoonlijke verhaal krijgt ook de Franse regering en het huidige bestuur van Renault ervan langs. Het bedrijf is in vrije val geraakt (evenals Nissan en de alliantie). Nu hebben ze Fiat Chrysler Automobiles de deur gewezen en is dat bedrijf samengegaan met PSA. Carlos Ghosn is woedend: "Hoe kunnen ze dat bedrijf dat graag met je wil samenwerken nou de deur wijzen?"

Hoewel het een lange zit is, is dit een video die u, als autonieuwsliefhebber gezien moet hebben.