Youngtimers niet per se populairder, onze auto's worden gewoon ouder

Berichtje van het CBS in onze mailbox: "Nederland telde op 1 januari 2018 bijna 1,9 miljoen young- en oldtimers". Een aanzienlijk aantal, als je meeneemt dat er hier 8,4 miljoen auto's rondrijden.

youngtimer

De 1,88 miljoen geturfde auto's betekenen een verdubbeling ten opzichte van 2008, toen er nog 900.000 ""youngtimers"" (en oldtimers)  rondreden. In dezelfde periode nam het aantal auto's van jonger dan 15 jaar licht af, van 6,5 naar 6,49 miljoen. Als we de 200.000 eerder onderzochte oldtimers van het totaal aftrekken, komen we op 1,68 miljoen auto's die tussen de 15 en 30 jaar oud zijn uit. We laten ons hierbij niet verleiden tot creatieve koppen in de trant van 'populariteit youngtimers schiet omhoog', want dat slaat nergens op. Althans, niet op basis van deze grove cijfers. Elke auto die ouder is dan 15 jaar telt als youngtimer, en wie een Peugeot 206 uit 2002 rijdt, of een Golf IV uit 1999, kunnen we doorgaans nou niet echt een liefhebber noemen. Dit zijn eerder mensen die door gebrek aan budget gebonden zijn aan een oudere auto. 

Het grote verschil tussen nu en 20 jaar geleden is dat een 15 jaar oude auto destijds onder je wegroestte en op een gegeven moment gewoon op was, terwijl je met een auto van nu - mits fatsoenlijk onderhouden - meestal iets langer door kunt. Ah, en mensen die privékilometers maken in een auto van de zaak van 15 jaar of ouder, betalen 35 procent bijtelling over de dagwaarde. Ons zijn echter geen cijfers bekend van hoeveel mensen dit doen, maar verreweg de meeste zakelijke rijders gaan voor een nieuwe auto.

U vindt het bericht van het CBS hier, inclusief video van medewerker Marjolijn Jaarsma die zich in een auto laat filmen. Dat vindt Marjolijn kennelijk leuk, want ze doet dit vaker (ook vliegen mag). Wees lief en help de video even over de 100 views.