Maserati maakt Quattroporte en Ghibli echt leuk: nieuwe Trofeo's

De Maserati Levante was er al langer in Trofeo uitdossing, maar binnenkort komen daar de Quattroporte en Ghibli bij. Alle auto's van de Italiaanse manufactuur krijgen dan de V8 van Ferrari mee en dat is goed, nee fantastisch nieuws.

Maserati Trofeo

Afgelopen voorjaar, midden in de corona-lockdown reden we de Maserati Levante Trofeo. De auto was dankzij zijn magistrale donderende V8 uit de fabrieken van Ferrari volgens ons het medicijn tegen elke vorm van neerslachtigheid. Wat een feest om met die auto te rijden, ondanks dat het een SUV is. Nu heeft Maserati het verstandigste besluit ooit genomen: ze gaan de motor ook in het vooronder van de Quattroporte en de Ghibli persen.

En die Ghibli, dat was met zijn V6 al de meest geweldige auto (sedan) die wij in de afgelopen tijd reden. Tuurlijk, de M5 is veel beter, maar de Maserati is een Italiaan. En eigenlijk hebben we dan al genoeg gezegd, Duits eten is erg lekker, maar Italiaans eten is gewoon lekkerder.

Geen downsizing

Voor de Maserati Ghibli is het de eerste V8 die hij meekrijgt. Het is wel meteen een beuker van een motor: 3,8 liter met een twinturbo in de V. De Ferrari Maserati levert 580 pk, 730 Nm en een geluid waar zelfs de grootste milieufanaten nog gelukkig van worden.

In de Maserati Quattroporte werd dezelfde V8 al eerder verstopt, maar daar -in de GTS- leverde hij tot nu 530 pk. In de Trofeo-editie worden dat de cijfers die hierboven staan.

Beide auto's halen met de nieuwe motor een tot van 326 kilometer per uur, en daarmee zijn ze de snelste Maserati-sedans uit de geschiedenis. De Levante haalt met zijn lijvige carrosserie 302 kilometer per uur.

Het drietal krijgt dezelfde launch control als de Levante al heeft. Ter info (omdat het ver zoeken is in de gebruiksaanwijzing): Zet de techniek in de Corsa-stand door het Sport-knopje aan te tikken en daarna nog een tijdje vast te houden. Vervolgens de linkervoet op de rem zetten en twee keer tegen de linker schakelflipper (van koolstofvezel) tikken: launch control armed.

Intern past Maserati het drietal meteen aan aan de nieuwste technologische stand. Dus de Maserati Intelligent Assist werkt nog beter mee om de wagens in het goede spoor te houden en het multimediascherm krijgt een groter touchscreen (gelukkig blijft het "iDrive"-wieltje gewoon zitten).