Tesla Autopilot doet echte elandproef

De Autopilot laat zich eens van zijn goede kant zien. Een Tesla Model S ontwijkt behendig een jonge eland in de Zweedse sneeuw.

Tesla Autopilot doet echte elandproef

We hebben genoeg geschreven over de zin en onzin van Tesla's Autopilot. Aan de ene kant heeft het de kans om de veiligheid te bevorderen, maar aan de andere kant kan het leiden tot ongeïnteresseerde, verveelde bestuurders die blind op het het systeem gaan vertrouwen.

In principe belooft het systeem dat dit geen probleem is, aangezien het de fouten van de bestuurder op moet vangen. Toch zijn er

bekend waarbij Autopilot informatie onvolledig of zelfs verkeerd interpreteert. Met alle gevolgen van dien.

Good guy Autopilot

Voor de bestuurder van een Model S in Zweden pakte het systeem echter perfect uit. Een rustige nachtelijk rit op een besneeuwde weg in de bossen werd bruut verstoord toen een jonge eland de weg op wandelde.

De camera's van het Autopilot-systeem wisten het dier te herkennen en de Tesla voerde prompt een super-realistische elandproef uit. Na nog een paar kleine correcties kon de auto ongeschonden zijn weg vervolgen. En de bestuurder ook. Toch wel handig dus, zo'n robot overlord.

Elektrisch
  • Best Channel 1