Porsche 718 Cayman en Boxster worden elektrisch

Porsche lanceerde in de jaren '90 en '00 achtereenvolgens de Boxster (een samentrekking van 'Boxer' en 'Roadster') en de dichte Cayman. Modellen onder de 911 met een middenmotor, die nu als 718 worden verkocht. De volgende 718? Die wordt elektrisch.
Porsche 718 Cayman GT4

Voor sommige sportwagenliefhebbers is de Cayman/Boxster eigenlijk een betere versie van de 911, omdat de motor niet zo onhandig achterin ligt. Een vrij boude uitspraak, aangezien Porsche in zestig jaar 911 redelijk om de onpraktische layout heen heeft kunnen werken, maar voor mensen die aan een tweezitter genoeg hebben (en dat is praktisch iedere koper) is een 718 een heerlijke auto. Vooral in GT4-vorm, dan krijg je er ook nog een zescilinder bij.

Want de 718 stapte met de naamswijziging over van atmosferische zescilinder boxermotoren naar viercilinder boxers met turbo. Deze werden niet overal met evenveel gejubel onthaald, en daarom is het voor de hardcore-enthousiastelingen zo fijn dat er ook nog een dikke zespitter in de auto gelepeld wordt. Echter: de volgende 718 moet het zonder verbrandingsmotor stellen. Porsche heeft grootse elektrische plannen, en ook de instapper moet eraan geloven, zo ervoer Top Gear tijdens een avondje hoeren en snoer...eh, tijdens een beschaafd dinertje rond de lancering van de Taycan, van financiële baas Lutz Meschke.

“The next generation of these cars would be a good time to go all-electric.” Veel duidelijker bewoordingen hoor je zelden van een topman. De te lanceren auto's krijgen AWD, omdat dit vrij makkelijk te bewerkstelligen is met een elektromotor op elke as. Wel lijkt het logisch dat het grotere exemplaar op de achteras wordt gelegd.

PPE

Hoewel we u geen ongelijk geven als u de 718 een facelift van de in 2012 gelanceerde Cayman en Boxster noemen, vindt Porsche zelf het een geheel nieuwe generatie. Deze derde generatie van het platform begon in 2016, en dus ligt het voor de hand dat we ergens volgend jaar een facelift krijgen, en het model in 2024 van het toneel verdwijnt.

Tegen die tijd zijn de eerste modellen van het met Audi ontwikkelde Premium Platform Electric (PPE) verschenen, een platform waar de zoemende 718's van de toekomst waarschijnlijk ook op staan. Het gaat nog een aardige uitdaging worden om dergelijke vrij kleine modellen een licht gewicht mee te geven, maar aangezien de meeste eigenaren er vrij korte ritjes mee maken, kan Porsche het accupack relatief klein houden. De ingenieurs hebben nog een paar jaar om dat uit te vlooien, en de vooruitgang der techniek zijn werk te laten doen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e55c47c24c82', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });