Matthijs Goes

Rotterdam overgeleverd aan straatterroristen

Drie nieuwsberichten van dit weekend maken duidelijk wat inwoners van Rotterdam al maanden weten: de gemeente heeft de controle over de stad opgegeven. De Maasstad is in handen van lachgasgebruikende straatterroristen.

Het Rotterdamse gemeentebestuur van burgemeester Ahmed Aboutaleb en zijn wethouders van VVD, D66, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie-SGP heeft de handdoek in de ring gegooid. De stad is overgeleverd aan tuig dat in gehuurde Mercedessen AMG en Audi’s RS door de stad scheurt. Na de geruchtmakende toeterstoet van enkele jaren geleden trad Aboutaleb nog met grote woorden op over het terroriserende tuig, maar de afgelopen maanden is duidelijk geworden dat de Coolsingel (het stadhuis) meer woorden gebruikt dan daden verricht.

Dit weekend werd de onmacht van politie en gemeente in op zijn minst drie ernstige incidenten onderstreept.

Audi RS3 crasht tegen benzinestation
Quadrijder (18) probeert politieagent te rammen
Inzittenden auto schieten al rijdend op elkaar

Als u de berichten los op de sites van de lokale media leest zou u misschien denken dat er geen verband is tussen de drie aangehaalde zaken, maar inwoners van Rotterdam weten wel beter. Al maanden rijden jonge gasten in (veel te) dure auto’s door de stad. Die wagens huren ze van louche verhuurbedrijven in Duitsland. Bij stoplichten trekken de auto’s veel te hard op en overal veroorzaken zij (vooral ’s avonds en ’s nachts) idioot veel geluidsoverlast en gevaarlijke situaties. De inwoners van de stad beklagen zich al maanden over scheurterroristen, maar de gemeente komt maar niet in actie.

Groenlinks wethouder Judith Bokhove (die geen last heeft van het geluid omdat ze in een huis midden in een groot park woont) is intussen bezig met haar plannen om de inwoners uit hun auto’s te pesten. Overdag staat daardoor de complete stad vast in een gridlock, omdat de doorgaande wegen zijn afgezet met bloempotten en andere idiotie, terwijl ’s nachts de lege straten het terrein zijn van tuig. Zo verliezen de inwoners van het centrum twee keer: ze kunnen niet met hun auto de stad in of uit, en als ze willen slapen rijden idioten volle gas door de stad in auto’s die jongemannen van twintig jaar oud doorgaans helemaal niet kunnen betalen.

Waar bewoners vragen om maatregelen, gebeurt er niets. Bokhove heeft nu aangekondigd microfoons te plaatsen om het probleem in kaart te brengen. Maar heeft u ooit een microfoon iemand zien arresteren? Wat een onzinmaatregel, ga gewoon met agenten de regels die er zijn handhaven.

Het bestuur is het gezag in de stad kwijt en is louter bezig met megaprojecten als het Songfestival, Feyenoord City en de nu al mislukte verbouwing van het Museum Boijmans Van Beuningen. De Rotterdammer staat erbij en kan alleen maar hopen op snelle verkiezingen om het soepzootje naar huis te sturen.

En nu zal de woordvoering van de gemeente wel met de spin komen: ‘maar kijk wat we gedaan hebben op de Parkkade!’. Ja, daar is inderdaad een aantal verkeersdrempels neergezet, maar dat gebeurde pas nadat de buren aan de harde kern van Feyenoord hadden gevraagd of die geen trek hadden om wat lachgasaso’s met auto en al in de Maas te gooien. Verrassing: de harde kern had daar wel zin in, en toen schrok Aboutaleb zich een hoedje.

Sinds de ‘avondklokrellen’ heeft de veiligheidsdriehoek zich totaal teruggetrokken uit het straatbeeld in Rotterdam. Er wordt nauwelijks nog ergens op gehandhaafd. Die conclusie trok het lachgastuig ook, en daarom ze huren nu en masse AMG’s.

Ik zou het als petrolhead mooi moeten vinden, maar ik word inmiddels kotsmisselijk van de hamerende geluiden van de V8’s van de AMG 63’s. Die auto’s horen op snelwegen thuis, en op mooie bochtige weggetjes. Niet bij een stoplicht in Rotterdam BRAAAAAP en honderd meter verder bij het volgende stoplicht weer BRAAAAAAAAP. En vergeet ook de hinderlijke plopgeluiden van Audi’s RS als ze terugschakelen niet. Waarom moet dat allemaal zoveel herrie aan de buitenkant maken? Kan dat geluid niet gewoon alleen ín de auto te horen zijn? En stel dat ik me even over het kabaal van de motoren van de auto’s heen zou kunnen zetten: met pieksnelheden van honderd kilometer per uur door de stad rijden zou toch reden moeten zijn voor boetes en invordering van rijbewijzen. Of alle rode stoplichten negeren? Niet stoppen bij zebrapaden. Tegen het verkeer in rijden en donuts draaien. Waar is artikel 5 van de wegenverkeerswet dán voor geschreven? Het is wachten tot er kinderen worden doodgereden, of kelners die met een dienblaadje bier naar het terras aan de overkant lopen.

Het enige goede verkeersexperiment dat wethouder Bokhove hoeft uit te voeren: maak van de hele stad een 30-kilometerzone. Dat is veiliger voor iedereen. Waarom gebeurt dat niet? Het is simpeler om in te voeren dan milieuzones, rijbaanafzettingen, experimentele fietsbloempotpaden en meer van die ongein. Het is ook effectiever en vooral veel goedkoper. En ga handhaven.

Column
  • Proshots