Snoepje van de week: Ford Mustang Boss 302

Deze heerlijke musclecar heeft een wel heel bijzondere eigenschap: hij gaat namelijk wel gewoon de hoek om.

Snoepje van de week: Ford Mustang Boss 302

Homologatiespecials en muscle cars kruisen elkaar niet vaak. Al helemaal niet buiten drag racing en NASCAR om. Toch richtten de Amerikanen zich in de sixties wel degelijk op die rare kronkels die af en toe in de weg zitten. Door de populariteit van het Trans Am-kampioenschap gingen de grote drie toch maar eens opletten.

Homologatiespecials

Het Trans-American Championship begon in 1966 met vrijwel standaard toerwagens. Het eerste seizoen werd zelfs gewonnen door een Alfa Romeo GTA. Elk jaar werden de auto's echter een stukje sneller. Tegen 1968 begonnen de fabrikanten mee te doen: om te garanderen dat hun model zou winnen kwamen er speciale varianten op de markt.

Bij Ford vulden ze de formule in met de Mustang Boss 302. De spirituele opvolger van de Shelby GT350 kreeg een speciaal geprepareerde vijfliter (302 cubic inches) V8, close-ratio versnellingsbak, verbeterde ophanging en een agressief aerodynamisch pakket mee.

Hoogtoerig

De dikke achtcilinder was speciaal ontworpen om hoge toeren aan te kunnen: het blok kon zonder problemen 8000 toeren per minuut halen. De straatversie kreeg echter een toerenbegrenzer mee die vanaf 5.800 toeren langzaam inhaakte.

Bij 6100 was het voor een standaard Boss al over. Toch rolde er minimaal 290 pk uit het smallblock. In race-specificatie was dat echter rond de 470 pk. Een lui stuk gietijzer was de motor beslist niet.

Kort maar krachtig

De introductie van het veel grotere en zwaardere facelift-model bracht in 1971 al een einde aan de toerwagen-aspiraties van de Mustang. In die korte tijd maakte het model toch de nodige indruk.

De Trans Am-titel werd verzilverd in 1970 met zes overwinningen in elf races, en Down Under wist een Boss 302 101 races te winnen uit 151 starts. Het 'Win on Sunday, sell on Monday'-principe werkte weer eens perfect.

1 van de 10

Een van die 8.641 geproduceerde speciaaltjes heeft zijn weg gevonden naar ons koude kikkerlandje. Het prachtige roodoranje exemplaar is volgens verkoper PedalToTheMetal een hele bijzondere. Er zouden slechts tien Boss 302's geproduceerd zijn met deze kleurencombinatie, dit interieur, de close-ratio vierbak en de unieke Drag Pack-achteras met oliekoeler.

Geen museumstuk

De unieke Mustang is echter geen volledig origineel museumstuk. Om ritjes op de snelweg wat aangenamer te maken heeft de vorige eigenaar een vijfbak geïnstalleerd. De auto gaat niet alleen de hoek om, maar stopt ook nog dankzij grotere remmen van Baer. Omdat de nieuwe ho-ijzers te groot werden voor de originele 15-inch velgen is een set van 17-inch replica's gemonteerd.

Super Sneek

De Boss staat tegenwoordig in het pittoreske Sneek te wachten op een nieuwe eigenaar. PedalToTheMetal vraagt 89.750 euro voor de muscle car met manieren. Zin in een echte road racer met een bruut uiterlijk? De advertentie vind je hier.

Cargasm
  • PedalToTheMetal via Marktplaats, Mazda Raceway Laguna Seca